Ministrul Remus Pricopie a participat la Reuniunea informală OECD a miniștrilor Educației, la Istanbul

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a participat, în perioada 2-3 octombrie, la reuniunea Informal Meeting of OECD Ministers of Education on Fostering Skills and Employability through Education. Evenimentul s-a desfășurat la Istanbul, sub patronajul Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), și a inclus participarea prim-ministrului turc, Recep Tayyip Erdoğan. Au fost prezenți miniștrii Educației din Turcia, Germania, Austria, Spania, Olanda, Luxemburg, Estonia, Canada, Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud etc.
Reuniunea OECD a avut ca temă centrală de dezbatere stimularea dezvoltării aptitudinilor și a competențelor prin educație, în vederea cuplării acestora cu posibilitățile de absorbție a pieței muncii. Grupurile de discuție din cadrul reuniunii informale a miniștrilor Educației s-au axat pe identificarea măsurilor pe care decidenții politici le pot lua pentru o mai bună corelare între cererea și oferta de competențe, stabilirea contribuției concrete și cuantificabile a sistemului educațional la dezvoltarea abilităților și competențelor relevante, definirea rolului pe care îl joacă partenerii sociali în programele de învățare și formare, dar și dezvoltarea viitoare a testelor internaționale PISA ale OECD. În 2012, România a participat la programul OECD – PISA alături de alte 67 de țări OECD și țări partenere. În România au fost testați 5.250 de elevi de 15 ani, din liceu și gimnaziu, din toate cele 41 de județe ale țării și municipiul București. Raportul final internațional al acestei testări va fi lansat de către Secretariatul OECD la Paris la începutul lunii decembrie 2013.
În cadrul evenimentului, miniștrii Educației au fost informați în legătură cu primele rezultate ale Studiului OCDE privind Competențele Adulților (PIAAC). PIAAC este un program de evaluare sistemică a nivelului și repartiției competențelor populației adulte cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani. (Biroul de Presă al MEN)