Prevenirea și combaterea delincvenței juvenile. Program româno-olandez la CCD Bacău

delicventaCasa Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”, din Bacău, s-a implicat și în acest an în Programul MATRA – „Prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a violenței în mediul școlar”, coordonat și finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Olandei, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale.
Proiectul are ca punct de plecare colaborarea mai strânsă dintre autorități ale poliției și instituțiile educaționale, în vederea elaborării și adoptării fără întârziere a unei serii de norme și principii directoare minime în domeniul prevenirii violenței în școală.
Școlile din România se situează pe locul doi, într-un clasament care cuprinde 37 de țări, în ceea ce privește violența.
Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și citat de Asociația „Salvați Copiii” România, peste 70% dintre elevii români recunosc faptul că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor. }ara noastră este urmată în acest clasament de Kuweit, Iran, Columbia, Ungaria, Portugalia, Spania, Grecia, Slovenia, Belgia, Singapore, Islanda, Australia, Hong-Kong, Coreea, Norvegia, Cipru, Republica Slovacă, Lituania etc.
Astfel, este absolut necesară asigurarea unui climat mai sigur în mediul școlar și în zonele adiacente acestuia prin crearea unui suport de calitate în interiorul și în afara școlii pentru prevenirea actelor de violență. Tema proiectului acoperă multe sfere de activitate, printre care se enumeră justiția, asistența medicală și protecția copilului.
În vederea implementării proiectului la nivel județean și național, CCD Bacău a nominalizat cu scopul de a deveni formator acreditat în cadrul acestui program pe Elena Hussar, profesor cu o bogată experiență în domeniu. Aceasta a fost sprijinită în proiect de specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău, care au răspuns cu promptitudine invitației venite din partea instituției organizatoare.
Primul training s-a desfășurat la Iași, în mai 2010, fiind oferit de partenerii olandezi, formatorii români fiind obligați să disemineze în cascadă informațiile primite, ceea ce la Bacău s-a întâmplat pentru al treilea an școlar consecutiv.
Acum, sesiunile de pregătire s-au derulat la Centrul American Corner Bacău, sub forma unor secvențe interactive, la care au participat peste 30 de cadre didactice din județ. Implicarea noastră în acest important proiect național, prin stagiile de formare pe care le-am organizat la nivelul județului Bacău, sperăm să contribuie la prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a violenței în mediul școlar.
O ultimă apreciere la nivelul Europei a amplitudinii delincvenței juvenile și a violenței în mediul școlar situează România, din păcate, pe un loc neonorant și îngrijorător. Iată un motiv în plus pentru diseminarea și organizarea unui program de formare cu această tematică.
Prof. Gabriel STAN,
Director CCD Bacău