La sfârșitul lunii ianuarie, o profesoară dintr-un liceu din Ploiești a fost înjunghiată de un fost elev rămas repetent. Întâmplarea a șocat nu doar mediul profesoral din întreaga țară, ci întreaga societate românească. Era un semnal pe care îl percepea fiecare dintre noi că siguranța, securitatea personală, nu doar a cadrului didactic, a fost pusă între paranteze. O colegă a profesoarei înjunghiate posta, la vremea respectivă, pe Facebook un mesaj cutremurător: „În noaptea aceasta îmi plâng durerea, neputinţa, dezamăgirea, furia, revolta. Sunt patru zile de când colega mea a fost înjunghiată chiar în faţa cancelariei. Un om minunat (…) Încă îi aud ţipătul și îi simt mâna strângându-mă. Mă aud promiţându-i că totul va fi bine. (Mulţumesc, Doamne, ca A este stabilă și medicii au reușit să o salveze!) Momente de groază. Nu înţelegeam ce se întâmplă. Nu puteam să-mi traduc cuvintele ei: «M-a înjunghiat!» Și apoi cuţitul, sângele… Ceva ce nu puteam privi nici în filme“. Acest teribil, abominabil incident s-a petrecut pe 29 ianuarie.
Ei bine, de atunci și până în prezent, nu a auzit nimeni despre vreo reacție promptă care să fi venit din partea autorităților. Iar cazul este, după cum bine știm, doar vârful unui aisberg, în spatele căruia se găsesec mii și mii de alte cazuri de violență, neștiute, nemărturisite sau, pur și simplu, mușamalizate. S-a ajuns astfel ca profesorii să-și construiască ei înșiși mecanisme de apărare, mergând uneori până la reacții exagerate. Cum ar fi situațiile în care, din păcate, nemaiputând suporta jignirile și ironiile venite din partea unor elevi, ajung ei înșiși să-i agreseze pe aceștia. Violențele asupra profesorilor stau la baza a cel puțin 50% din cazurile de violență săvârșite de cadre didactice împotriva elevilor. Școala s-a transformat într-un spațiu al nesiguranței și violenței, iar rezultatul este că, în momentul de față, cei mai mulți dintre dascălii din România, dacă sunt întrebați, mărturisesc faptul că le este din ce în ce mai frică la școală.
Ce s-a întâmplat cu proiectul legislativ depus în parlament în 2015?
În fața acestei evidențe de netăgăduit, în ciuda faptului că – este limpede pentru oricine – situația a scăpat rău de sub orice control, nici Guvernul, nici Parlementul, nici vreo altă autoritate din această țară nu au luat vreo măsură reală și nici nu au de gând să o facă. Rând pe rând, semnalele de alarmă venite din partea sindicatelor din educație în ultimii ani, în mod repetat, au rămas fără rezultat. Să ne amintim că, în 2015, ministrul delegat pentru dialog social de atunci, Liviu Pop, anunța învestirea cadrelor didactice de predare, conducere, îndrumare și control din preuniversitar cu statutul de autoritate publică. Proiectul legislativ oferea, deci, cadrelor didactice mult așteptatul statut de autoritate publică. Ce s-a întâmplat de atunci și până acum cu acest statut? Pe unde s-a rătăcit?
„Nu mai vrem școli în care profesorii să se teamă să meargă din cauza violenței!“
Cazul profesoarei înjunghiate de la Ploiești a determinat Federația Sindicatelor Libere din Învățământ să ceară, în regim de urgență, prin intermediul unui apel public, Guvernului și Parlamentului României să protejeze cadrele didactice prin măsuri imediate. În acest apel, se cer răspunsuri la întrebările formultate mai sus. FSLI a depus la parlament, încă din anul 2015, un proiect de act normativ, preluat de un grup de parlamentari, prin care a cerut acest lucru, însă nu s-a mișcat nimic de atunci.
Ministerul Educației informa atunci că, doar nivelul anului 2015, aproape 20.000 de cazuri de violență se înregistraseră în unitățile de învățământ din toată țara. Doar într-un singur an! Statisticile, se mai spune în comunicatul federației, arată că la nivelul județului Vaslui, în anul școlar anterior, 2016-2017, au fost înregistrate sute de insulte, violențe fizice ușoare, cazuri de consum de alcool, distrugerea bunurilor școlii sau ale unor persoane, incitare la violență, victime fiind atât elevi, cât și cadre didactice.
„Se cere Senatului să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare Proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic“
„Avem școli în România în care profesorii sunt umiliți, jigniți, scuipați sau loviți, unii dintre ei răniți grav. Numărul cazurilor de violență, de orice tip, la adresa cadrelor didactice este în creștere, iar noi, cu toții, stăm neputincioși în fața unui fenomen care ia amploare, pentru că legile nu se aplică sau pentru că există lacune în sistemul legislativ. Unde vom ajunge în această situație? Într-o stare perpetuă de pericol în care se vor afla cadrele didactice, dar și elevii. Suntem deja cu un pas acolo – cadrele didactice au început să se teamă să își desfășoare activitatea pentru că în unitățile de învățământ poate oricând să pătrundă un agresor, care să facă rău angajaților din învățământ sau elevilor“, se precizează în apelul făcut public de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Apelul este unul câte se poate de tranșant, mesajul este limpede ca lumina zilei. Școala trebuie salvată de ea însăși, iar profesorii trebuie să-și recapete cât mai curând, până nu e prea târziu, respectul în ochii propriilor elevi.
Apelul este îndreptat către Senatul României; FSLI cere acestuia să introducă urgent în circuitul de avizare și aprobare Proiectul de Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Solicităm acest lucru pentru că, după ce a trecut tacit de Camera Deputaților, acest proiect de lege este blocat, de peste doi ani, la Senat.
„Solicităm tuturor parlamentarilor să trateze cu seriozitate maximă această problemă a siguranței din școli!“
Conform proiectului de lege, personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi control din preuniversitar beneficiază de protecţia acordată și altor funcţii de autoritate publică, precum polițiștii și magistrații. Astfel, cadrul didactic trebuie să se bucure de respectul și considerația cuvenite față de persoana și de profesia sa. Are dreptul să lucreze într-un climat de ordine, disciplină, respect, în timpul desfăşurării actului educaţional, se bucură de libetatea de a lua decizii oportune, „care să îi permită să mențină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar și pe parcursul desfășurării de activități extrașcolare“. Are, de asemenea, dreptul „de a aplica sancţiuni disciplinare beneficiarilor primari, conform regulamentului de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ și se bucură de protecția juridică adecvată pentru îndeplinirea sarcinilor ș.a.m.d. (Textul integral al comunicatului poate fi citit în pag 6).
Mai departe, FSLI cere tuturor parlamentarilor să trateze cu seriozitate maximă această problemă a siguranței din școli! „Faceți ceva, pentru că aveți toate prerogativele prin care puteți schimba realitatea, oferind o soluție acestei probleme grave cu care se confruntă cadrele didactice!“
Dacă va fi necesar, va fi inițiată o campanie de strângere de semnături în toate unitățile școlare din țară pentru susținerea acestui proiect de lege. Poate că ar fi bine. Doar în felul acesta parlamentarii din România vor înțelege dimensiunile reale ale fenomenului și stringența acordării statutului de autoritate publică pentru personalul didactic.
Marcela GHEORGHIU