15.000 de angajați din învățământ vor protesta joi, la București

15.000 de angajați din învățământ vor protesta joi, la București

Aproximativ 15.000 de angajați din educație vor ieși în stradă, pentru un marș de protest, joi, 25 mai, în fața Palatului Victoria va pleca de la Guvern, potrivit celor trei federații sindicale din învățământ. Marșul este organizat de FSLI, FSE „Spiru Haret” și FNS „Alma Mater”. Potrivit unui document al sindicatelor, citat de Edu.pedu, acțiunea este rezultatul refuzului constant al guvernanților de a purta negocieri reale cu reprezentanții profesorilor. Mii de profesori au ieșit, miercuri, 24 mai, în stradă și la Iași, într-un miting de amploare.

Potrivit adresei sindicatelor către Primăria Municipiului București, prin care acestea anunță organizarea marșului de protest, acesta se va desfășura în intervalul orar 12:00-16:00.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învățământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educație și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învățământ”, se arată în scrisoarea sindicatelor către Primăria Capitalei.

În această după-amiază are loc o ședință a sindicatelor din Educație, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului. Până în momentul de față, la întâlnirea de la sediul FSLI și-au anunțat deja prezența Marcel Ciolacu, ministrul Muncii și Ministrul de Finanțe.