Ziua Națională a Meseriilor, stabilită prin lege la 11 martie din fiecare an, oferă cadrul unei pledoarii aplicate pentru educație și formare prin învățământ profesional, aducând împreună elevi de gimnaziu, părinți, profesori, agenți economici, absolvenți de școală profesională, inclusiv din aceia care, ulterior, și-au continuat studiile pe trepte superioare. Din programul ediției 2022 a Zilei Naționale a Meseriilor reținem câteva exemple:
Călărași
400 de elevi din învățământul profesional și tehnic se strâng în fața Colegiului Agricol Sandu Aldea din Călărași la ora 10 și pornesc în Marșul Meseriașilor, sub deviza #Fii_meseriaș_în_Călărași.
La Sala Barbu Știrbei a Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, la ora 12, începe dezbaterea cu tema „Priorități și perspective în învățământul profesional și tehnic în județul Călărași”, sub egida Inspectoratului Școlar Județean Călărași.
Galați
Inspectoratul Școlar Județean Galați și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Galați organizează activitatea „Roata carierei – Roata meseriilor!”, componentă a proiectului „Viitorul în România meseriașă”. Activitatea cuprinde două secțiuni: „Story Time Career” – la sediul CJRAE Galați sub forma unei dezbateri despre interese, abilități și stiluri de viață din perspectiva trecutului, prezentului, viitorului; „Biblioteca vie” – în format hibrid și transmisă live pe Facebook, secțiune în care fiecare unitate de învățământ profesional și tehnic reprezintă “un raft’’ al bibliotecii, organizate sub forma „Roții meseriilor”. Participă specialiști și absolvenți ai învățământului profesional și tehnic, consilieri școlari, agenți economici și elevi ai claselor a VIII-a.
Ilfov
Din programul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov reținem:
- prezentarea la Liceul Tehnologic Pamfil Șeicaru din Ciorogârla a rezultatelor și experiențelor elevilor la practica efectuată la agenții economici parteneri.
- concursul de idei profesionale și descrierea meseriei de tehnician operator roboți industriali desfășurate la Liceul Tehnologic Doamna Chiajna
- prezentarea materialelor realizate de elevi în cadrul firmelor de exercițiu și diseminarea activităților derulate în stagiile de pregătire practică Erasmus+ la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Voluntari, sub genericul „Antreprenorul din școală – viitorul întreprinzător de succes”
La toate acțiunile, participă reprezentanți ai agenților economici, ai comunității locale, elevi ai școlilor gimnaziale din localitate și din așezările învecinate.
Vaslui
Inspectoratul Școlar Județean Vaslui organizează cea mai mare lecție de promovare a învățământului profesional și tehnic, în toate liceele tehnologice ale județului, între orele 13 și 14. Elevii și profesorii gazdă își prezintă calificările profesionale, invitați fiind elevi de clasa a VIII-a, părinți, profesori, autorități locale.
Bihor
În școlile gimnaziale din Oradea, la clasele a VIII-a, pe parcurul zilei de 11 martie, de la ora 9.00, operatori economici locali le prezintă elevilor, părinților, profesorilor aspect, întâmplări, evoluții etc. din propriul traseu educațional, din adaptarea la cerințele profesiei. Dialogurile abordează subiecte privind valorificarea resursei umane în plan local, importanța alegerii corecte a unei meserii în relație cu abilitățile personale, posibilitățile de încadrare, de formare continua, inclusive de abordare a învățământului superior.
Constanța
În avanpremiră, la Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin din Constanța au fost oaspeți elevii clasei a VIII-a A de la Școala Gimnazială Nr. 37, care au învățat să facă paste făinoase, printr-o lecție demonstrativă prezentată de maistrul instructor Ana Maria Bedeleanu-Haneș. Gazde au fost profesorii Semra Curtomer, directorul liceului și Azis Kamer-Birsen, responsabilul ariei curriculare Tehnologii.