100 de milioane de lei pentru finanțarea Programului național „Educația în siguranță”Cu puțin înainte de debutul noului an școlar, Guvernul a aprobat un supliment de 100 de milioane de lei la bugetul educației din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Executivului (prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020) pentru finanțarea programului național „Educația în siguranță”.

Prin intermediul acestuia urmează a fi achiziționate materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice, în vederea asigurării activităților didactice din cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat.

De aceste facilități vor beneficia acele unități de învățământ care nu au  posibilitatea să achiziționeze din fonduri proprii suporturile digitale și materialele sanitare de care au nevoie în contextul pandemic în care a debutat noul an școlar.

Astfel, pentru a intra în posesia acestora, unitățile școlare care se află în această situație trebuie să transmită inspectoratelor școlare județene sau, după caz, Inspectoratului Școlar al Municipiului București necesarul de materiale de protecție sanitară și dispozitive electronice, în vederea obținerii lor pentru desfășurarea în condiții normale și în siguranță a activităților didactice. ISJ-urile și ISMB-ul pot crea stocuri de rezervă care vor fi distribuite unităților de învățământ la solicitarea ulterioară a acestora.

Inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmit și vor solicita Ministerului Educației și Cercetării includerea în bugete a creditelor de angajament și a creditelor bugetare necesare efectuării achizițiilor.

Ministerul Educației și Cercetării va repartiza creditele bugetare și creditele de angajament necesare efectuării achizițiilor, cu încadrare în suma alocată.

Achiziția bunurilor prevăzute în Programul național Educația în siguranță se realizează de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Din perspectiva școlii online pe care multe unități de învățământ preuniversitar din țară sunt nevoite să o practice la acest început de an școlar – fie în scenariul galben, fie în cel roșu – programul Educația în siguranță reprezintă un paliativ la lipsa de tehnologie digitală cu care se confruntă încă sute de mii de elevi din țară.

Reamintim că Guvernul a promis unui număr de 250.000 de elevi din zone dezavantajate tablete și laptopuri care, însă, nu au ajuns la destinatari nici în momentul de față.

Distribuie acest articol!