Și-a început activitatea Școala de aplicatori în domeniul pardoselilor sintetice și hidroizolațiilor, formă de învățământ profesional organizată la Turda de EMS Floor Group, companie românească de servicii în construcții cu cel mai mare număr de aplicatori de pardoseli pe bază de rășini sintetice din Europa.
Școala are 185 de elevi în ani terminali la unități de învățământ cu profil de construcții din județele Cluj și Alba: Școala Profesională Poiana Turda, Liceul Tehnologic Ocna Mureș, Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș, Liceul Industrial Câmpia Turzii. Pe durata a 24 de luni, ei deprinde teoretic și practic noțiuni care le vor permite obținerea calificării de ajutor de aplicator în domeniul pardoselilor pe bază de rășini sintetice. Practicarea meseriei în care se califică le va permite obținerea unui salariu net lunar de cel puțin 1.900 de euro.
Școala este prima pentru această calificare profesională de la noi. Funcționează pe baza unui proiect finanțat cu fonduri UE: „Stagii de practică în domeniul construcțiilor pentru 185 de elevi, în Regiunea Nord-Vest”, implementat în perioada 2020-2022 prin Programul Operațional Fondul Social European. Valoarea proiectului este de 500.000 de euro.
Claudiu Baciu, cofondator EMS Floor Group: „Deschiderea primei școli de aplicatori în România este un pas extrem de important pentru compania EMS, pentru noi, fondatorii, dar și pentru comunitatea căreia ne adresăm. Suntem mândri că după mai bine de zece ani de la deschiderea propriei afaceri, reușim să facem concret primii pași pentru a lăsa o lume mai bună în urma noastră, așa cum ne-am promis în copilărie. Acest prim pas înseamnă să susținem accesul la educație, la o meserie grea, complexă, dar onorabilă și cu viitor pentru copii care provin, ca și noi, dintr-o zonă defavorizată economic. Din cauza restricțiilor impuse de SARS-COV2, seriile de 30 de elevi înscrise într-un stagiu vor fi împărțite în 2 grupe. Lecțiile practice se vor desfășura în școlile în care învață elevii și vor include lucrări de amenajare sau modernizare realizate chiar de cursanți. Vom trasa și organiza terenurile de sport, vom amenaja căi pietonale în școli și în afara lor, vom recondiționa scările și căile de acces în clădiri. Toate lucrările se vor baza pe rășină și vor fi realizate de elevi, sub stricta supraveghere a specialiștilor EMS”.
Marius Baciu, cofondator EMS Floor Group: „Deși în compania noastră salariul de bază pentru un începător este de minimum 1.600 de euro când se lucrează în afara României, în 2019 nu reușeam să găsim nici măcar personal necalificat. Inițial, ne-am propus să creăm o școală în care să pregătim 50-60 de specialiști după care am identificat oportunitatea de a construi o școală mai mare, accesând fonduri europene. În urma cercetărilor pe care le-au făcut colegii mei, am creionat proiectul actual care permite pregătirea teoretică și practică a unui număr de trei ori mai mare de viitori aplicatori. Similar sistemului de bonusare de care beneficiază colegii noștri din EMS, am gândit un sistem de premiere a performanței elevilor. Astfel, la finalul stagiului de pregătire de 3 luni, cursanții care fac performanță vor beneficia de o bursă de 800 de lei. Ne dorim ca un număr cât mai mare dintre cei care urmează Școala de aplicatori să aleagă să lucreze în compania noastră. Elevii care se vor înscrie la Școala de aplicatori vor absolvi ca ajutor de aplicator și vor putea beneficia de un salariu net lunar de 1.900 euro”.
Daniela Pîrlea, directorul Școlii Profesionale Poiana Turda, specializată în construcții și lucrări publice:„Pentru elevii noștri, cursul înființat de EMS este o ramură complementară la specializarea standard pe care o avem în școală. Suntem convinși că acest proiect va avea efecte atât la nivel personal, cât și la nivelul comunității din care face parte școala noastră. Este un beneficiu adus comunității din Poiana Turda, iar pentru elevi este o șansă de a-și îmbunătăți calitatea vieții. Meseria pe care o vor învăța îi va ajuta să se integreze mai rapid în piața muncii”.