Zilele Educației Nonformale la Colegiul Alexandru cel Bun, din Gura Humorului

0

Colegiul Alexandru cel Bun Câțiva elevi de la Colegiul Alexandru cel Bun au ales să petreacă ziua de vineri, 11 octombrie, după program, într-un mod plăcut și în același timp util. Este vorba despre câteva activități care s-au desfășurat pentru a demonstra că suntem nonformali și la Gura Humorului.
Clubul de debate Dialectica a avut meci demonstrativ, format World Schools, în sala multimedia, sub coordonarea domnului profesor Daniel Rusu. Nu a fost deloc surprinzător faptul că publicul, din ce în ce mai numeros și mai diversificat cu fiecare apariție a „dialecticilor”, a reușit să strângă reprezentanți din fiecare an de studiu, cadre didactice, părinți, dar și avocați. Cele două echipe prezente în competiție, cea a Guvernului și cea a Opoziției, pot fi asemănate cu două castele, fiecare membru al echipei a avut de muncit pentru a-și construi și menține castelul intact. Moțiunea a avut o structură specială față de celelalte formate, folosindu-se formula de incipit: „Acest Parlament consideră că…”. Primul vorbitor al Guvernului a construit temelia castelului prin prezentarea argumentelor favorabile, apoi primul membru al echipei Opoziției a avut posibilitatea de a dărâma tot ceea ce Guvernul a reușit să construiască, dar totodată a prezentat argumentele echipei sale cu scopul de a pune bazele propriului castel. Vorbitorii cu numărul trei au avut rolul de a definitiva castelul, neavând voie să mai adauge cărămizi. După ce fiecare membru și-a ținut pledoaria a urmat runda susținută de vorbitorii unu sau doi ai fiecărei părți. Aceștia au avut un impact major atât asupra juraților, cât și asupra publicului, marcând ariile de conflict existente, cât și sustenabilitatea argumentelor. Meciul de vineri a încercat să dezbată moțiunea: „Acest Parlament ar introduce măsuri de toleranță zero pentru copiat sau orice altă formă de furt intelectual în cadrul școlii”, avându-i în echipa Guvernului pe: Ionuț Aniță (10 A), Adrian Lazarec (12 A), Eliza Rusu (10 A), iar în cea a Opoziției pe: Cristina Varhanioschi (10 A), Bianca Maria Rusu (12 A), Luciana Condur (12 A). Cei trei elevi din 12 A au reprezentat Colegiul Alexandru cel Bun la diferite competiții naționale, la care au obținut premii importante, printre care: Premiul II în cadrul competiției regionale Tinerii Dezbat în 2011-2012, Premiul III în cadrul concursului CDAIS Iași. Concurenții au încercat prin orice mijloc să atragă atenția și admirația publicului prin discursuri fluente, cu tentă umoristică, dar și ironică. Meciul a fost câștigat de echipa Opoziției, care a susținut neintroducerea măsurilor de toleranță zero pentru orice formă de furt intelectual, ca urmare a îmbinării perfecte a stilului, conținutului și a strategiei deopotrivă. Farmecul competițiilor de acest tip nu constă în aflarea unui „adevăr”. În dezbatere nu există adevăr, ci competența de a aduce adevărul de partea ta.
Cu titlul Dezbateri, film și teatru la puterea nonformal a fost organizată o vizionare de film, urmată de discuții, la un ceai, pe baza filmului. Activitatea și-a propus sensibilizarea celor 15 elevi prezenți asupra noțiunii de Holocaust, moment al istoriei despre care mulți nu au studiat încă. S-a discutat despre război și efectele sale, despre evrei, despre lagăre de concentrare, cei care au avut ocazia să vorbească despre impresiile trăite în Polonia la vizitarea lagărului de la Auschwitz au avut ocazia să o facă. S-a discutat despre toleranță, despre greșeli asupra cărora lumea ar trebui să mediteze serios. Activitatea nu a fost organizată de profesori de istorie, dar informațiile și schimbul de păreri au încălzit atmosfera.
În cadrul activității Drama Day s-a intenționat reorganizarea Clubului de teatru în limba engleză, a trupei As We Are, care în anii trecuți a câștigat premii valoroase la concursuri naționale. La activitate au participat doi absolvenți ai Colegiului Alexandru cel Bun, foști membri ai Clubului de teatru (Laur Beleca și Robert Motrescu), care au avut ocazia să le dezvăluie novicilor secretele artei dramatice. Prin activități de cunoaștere, prin jocuri de rol și improvizații s-a încercat conturarea unei noi trupe în colegiu. Clubul își propune implicarea noii generații de elevi în teatru și oferă șansa tuturor celor interesați de scenă să-și pună în valoare talentul și cunoștințele de limba engleză într-un cadru nonformal. Cele două activități au fost organizate de prof. Diana Oana Sabău Lupașc și prof. Luminița Cîmpan.
Prof. Brîndușa Luminița CÎMPAN, Ana Maria MARDARE, 12 A, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului, Suceava
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here