Socialize

Facebook
Home » Institutii » Sindicate » Un profesor din România primeşte pe lună cât câştigă un profesor din Luxemburg în 4 ore!

Un profesor din România primeşte pe lună cât câştigă un profesor din Luxemburg în 4 ore!

În raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) – „Education at a Glance, 2013” sunt prezentate, printre altele, veniturile din învăţământ din ţările Uniunii Europene.

Conform acestor date, se constată o discrepanţă uriaşă între veniturile pe care le obţin cadrele didactice din celelalte ţări ale UE şi veniturile pe care le obţin cadrele didactice din România.

Astfel, în ţările UE, tarifele orare pentru profesorii de şcoală generală sunt: Luxemburg – 85 euro; Danemarca – 57 euro; Germania – 54 euro; Anglia – 48 euro; Belgia – 45 euro; Irlanda – 44 euro; Olanda – 42 euro; Scoţia – 41 euro; Finlanda – 41 euro; Austria – 39 euro; Norvegia – 36 euro; Grecia – 35,3 euro; Spania – 34,7 euro; Slovenia – 34,5 euro (…) Polonia – 25 euro; Cehia – 17 euro; Ungaria – 16 euro.

În România, salariul mediu orar din sistemul de educaţie este de 13 lei brut (2,92 euro) şi 9,3 lei net (2,09 euro). Un profesor debutant câştigă 7,08 lei pe oră brut (1,59 euro), iar un profesor cu gradul I şi o vechime de 25 de ani câştigă 14 lei pe oră brut (3,14 euro) şi 9,73 lei net (2,18 euro).

Aceasta înseamnă că un profesor în România câştigă într-o lună cam tot atât cât câştigă un profesor din Luxemburg în patru ore sau cât unul din Polonia în 14 ore!

Referitor la sumele pe care le primesc cadrele didactice care fac parte din comisiile de bacalaureat, acestea reflectă şi ele că dascălii din România sunt umiliţi şi că această activitate importantă nu este răsplătită aşa cum ar trebui.

• Preşedintele comisiei din centrul de examen – 483 de lei brut (339 net);

• Asistent – 29 de lei/zi (19 lei net);

• Profesor evaluator – 4,8 lei pentru o lucrare corectată (3 lei net).

Ca fapt divers, la examenul de bacalaureat din anul 2008 s-au acordat următoarele sume:

• Preşedintele comisiei din centrul de examen – 1.150 lei net (806 lei brut);

• Asistenţi – 64 lei brut (45 lei net);

• Profesor evaluator – 7,5 lei pentru o lucrare corectată (6 lei net).

Cele prezentate mai sus scot în evidenţă că dascălii din această ţară sunt umiliţi atâta timp cât salariile acestora sunt de 15 sau de 20 de ori mai mici decât cele ale dascălilor din Europa de Vest, în condiţiile în care preţurile din România sunt similare cu cele din statele occidentale.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) solicită Guvernului României să ia o decizie care trebuia de mult luată: adoptarea unei legi de salarizare pentru personalul din învăţământ prin care salariile să crească semnificativ, astfel încât profesia de dascăl să devină atractivă.

De-abia după aceea este corect să se analizeze calitatea actului educaţional.