Sensibilități și inechități

Dubla măsură nu a adus nimic bun. Niciodată! Justificarea unor acțiuni discreționare a generat, de fiecare dată, reluarea subiectului și reacții necontrolate. Și totuși, puțini sunt cei care înțeleg implicațiile unor judecăți ce țin cont doar de elemente convenabile decidentului. De dragul imaginii sau din interese imediate, se recurge adesea la practici care numai echitabile nu sunt.
În cazuri complicate, poți alege doar răul cel mai mic. În altele, trebuie însăilate explicații pentru decizii dure, care influențează soarta națiunii. Se înțelege! Dar este de neînțeles de ce se perpetuează inechități absurde în decizii de rutină.
Vara fierbinte a examenelor naționale ne-a furnizat deja două exemple.
Ministerul Educației Naționale a prelungit cu două ore programul de depunere a contestațiilor pentru evaluarea națională. Programul comisiilor din centrele de evaluare și din centrele de examen a fost prelungit până la ora 22, deși inițial programul din ziua respectivă urma să se încheie la ora 20. Modificarea programului a fost decisă prin OM 3974 din 26.06.2013. Modificarea s-a făcut în urma solicitării Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, din România, care a arătat că enoriașii săi respectă ziua de sâmbătă ca pe una de repaus și de sărbătoare religioasă și nu pot întreprinde niciun fel de activități laice până la apusul soarelui. În comunicatul emis de MEN se mai arată că modificarea produsă demonstrează respectarea drepturilor înscrise în Constituția României privind libertatea de conștiință și asigurarea de șanse egale tuturor elevilor, indiferent de cultul căruia îi aparțin. Foarte frumos!
Cum rămâne însă cu drepturile creștinilor ortodocși? Pentru ei Rusaliile (Cincizecimea) este una dintre cele mai importante sărbători, semnificația ei fiind pogorârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus. Importanța sărbătorii este confirmată și prin includerea între zilele în care nu se lucrează – conform art. 139, alin. 1 din Codul Muncii. Ei și? Românii sunt majoritari… trebuie să dea dovadă de toleranță și înțelegere! Așa că ședințele de instruire în vederea bunei desfășurări a evaluării naționale, convocate lunea după-amiaza (a doua zi de Rusalii!), nu trebuie să îi deranjeze. Așa-i la noi!
E adevărat că nici Biserica Ortodoxă Română, nici cea Greco-Catolică nu au avut reacții față de abordarea discriminatorie făcută „în conformitate cu metodologia”.
Toleranță să fie?! Da cu legea cum rămâne? Avem și un exemplu mai colorat.
Odată încheiată evaluarea națională, românii au fost transferați, destul de brutal, în episodul II al examenelor naționale. Bacalaureatul 2013 a fost livrat la pachet cu un nou scandal. La un liceu a fost desființată comisia de examen după ce membrii acesteia, împreună cu candidații, au fost duși cu duba!
Oamenii nu mai au nicio șansă! În opinia mulțimii, sunt pe veci înmormântați! Pentru unii se va decide neînceperea urmăririi penale. Alții vor fi trimiși în judecată. Dintre aceștia, unii vor fi achitați. Cui îi pasă? Calomnia răspândită prin mass-media nu implică riscuri. Calomniați, băieți, orice… numai calomniați, pare a fi deviza zilei.
În cele din urmă, vinovații vor fi pedepsiți. Așa e normal și doar așa poate fi stârpit răul care macină societatea. Dar ceilalți? Nevinovații! Cine răspunde pentru supliciul la care au fost supuși nevinovați?
Mulțimea a primit circ. Ratingul a crescut. Televiziunile, mai ales, au primit bani. Mătușile candidaților și-au amintit că au dat bani și pentru nepoți din alte generații. Opinia publică a fost informată „pe surse” că o supraveghetoare avea 200 de lei în lenjeria intimă. Inițial s-a crezut că banii erau în sutien, dar surse demne de încredere au confirmat că, de fapt, erau în chiloți.
Vă dați seama în ce mlaștină am intrat? Sesizează cineva cât de adânc ne-am afundat? Nu e nici prima, nici ultima anchetă-bombă la care asistăm „on line”. De unde atâta sensibilitate pentru niște profesori? Ei! Se poate să fie nevinovați în acest caz, dar de făcut precis au făcut ei ceva. Merită să fie pedepsiți! De unde să aibă un profesor 200 de lei?
Ce e aia prezumție de nevinovăție? Cine are răbdare să aștepte până când o instanță de judecată se va pronunța? Cine să se împiedice de niscai profesorași?
Lucrurile stau cu totul altfel când e vorba de magistrați. Atunci când există suspiciuni că s-ar vehicula informații false se sesizează (sau autosesizează) Inspecția Judiciară, care verifică, cercetează și ia măsuri… pentru apărarea reputației persoanelor acuzate. Prezumția de nevinovăție funcționează. Frumos și eficient!
Absența unei reacții similare în toate cazurile – și când vorbim de cadre didactice – poate să șteargă România de pe harta țărilor civilizate mai repede decât ne-am imagina.
Echitatea este un principiu care stă la baza democrației. Dar, pe lângă amarul sentiment pe care îl încerc vorbind în van, am ajuns la concluzia că: vrem egalitate, dar nu pentru… profesori.
 
Ioan ARDELEANU