Scriitorul Mihail Șișkin, Doctor Honoris Causa al Universității din București

Unul dintre cei mai reputați scriitori ruși contemporani, Mihail Șișkin, va deveni membru al comunității academice a Universității din București.

Miercuri, 9 octombrie 2019, Universitatea din București i‑a decernat distincția de Doctor Honoris Causa scriitorului Mihail Șișkin, unul dintre cei mai publicați autori ruși, pentru întreaga sa activitate literară și pentru contribuția incontestabilă la literatura universală contemporană, dar și pentru fermitatea cu care își face auzită vocea la nivel internațional.

Mihail Șișkin, care scrie în limbile rusă și germană, este unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori ruși contemporani, ale cărui creații au fost traduse în peste 30 de limbi. Apreciat îndeosebi în străinătate, el beneficiază de o incontestabilă apreciere și în Rusia, unde a primit cele trei mari premii literare oferite de instanțele specializate: Premiul „Russkii Buker“ pentru Luarea Ismailului, Premiul „Naționalnîi Bestseller“ pentru romanul Părul Venerei și Premiul „Bolșaia Kniga“ pentru romanul Scrisorar.

Cititorii români au făcut cunoștință cu opera lui Șișkin în ordine cronologică inversă, începând cu ultimul lui roman, Scrisorar, în anul 2012, mai apoi cu Părul Venerei, în 2013, și Luarea Ismailului,în2016, urmate de volumul de eseuri Paltonul cu gaică, apărut în anul2017. Romanele lui, care folosesc pe scară largă tehnici postmoderniste, sunt în primul rând o mărturie dureroasă despre impactul societății sovietice asupra mentalităților cetățenilor fostei URSS, care le‑a provocat acestora traume ce revin obsesiv.

O provocare pentru cititor, stilul cărții lui Șișkin este unul inconfundabil în literatura contemporană. Așa cum mărturisea el însuși într‑un interviu, plăcerea lecturii e dată tocmai de identificarea modelului de construcție a romanului respectiv: cu cât e mai neclar, cu atât ești mai hotărât să nu lași cartea din mâini, până la o înțelegere cât mai exhaustivă.

Din anul 2014, pe fondul unor dezacorduri cu politica de la Kremlin, Mihail Șișkin s‑a proclamat emigrant și locuiește în Elveția. Cu toate acestea, exilul în sine nu înseamnă pentru Șișkin abandonarea trecutului și a realităților în care s‑a format. El a continuat să scrie despre viața din Rusia și despre ruși în general, (neo)totalitarismul rusesc fiind prezentat, în romanele sale, destul de des în cheie satirică.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, Universitatea din București celebrează personalitatea scriitorului Mihail Șișkin și onorează un reprezentant de marcă al comunității literare internaționale, care și‑a pus amprenta în mod decisiv asupra patrimoniului literar universal.

Evenimentul va avea loc începând cu ora 15.00, în Sala „Constantin Stoicescu“ a Palatului Facultății de Drept (Bdul Mihail Kogălniceanu nr. 36‑46).

Mirabela AMARANDEI, purtător de cuvânt al Universității din București „