Școala gimnazială Mihai Viteazul,promotor al culturii brăilene

În contextul actualității economice și sociale românești, când educația este pusă la zid de mass-media prin prezentarea incidentelor și neregulilor care apar în sistem, dar nu ca o regulă a acestuia,  prin reforma interminabilă și nedeslușită de experți, școala brăileană rămâne o redută puternică,  un exemplu de tărie și consecvență, un manifest al scopurilor nobile de bază ale educației românești, al crezului dăscălimii competente și loiale acestei meniri. Brăila sărbătorește cei 650 de ani de atestare documentară, iar școala este prima care trebuie să devină filtrul rațiunii pentru dezvoltarea simțului civic și a patriotismului național și local în rândul elevilor.
În data de  17 februarie 2018 s-a desfășurat la Școala Gimnazială Mihai Viteazul Brăila prima ediție a Festivalului Județean de Teatru Școlar „Micii-Mari Actori“. Așa au ales cadrele didactice și elevii să-și manifeste respectul, trăirile și spiritul civic: prin cultură. O generație cultă, educată va fi, la rândul ei, premer­­gătoarea altor generații cu aceleași valori perpetuate. Rezistența și existența noastră ca națiune independentă, în tumultul globalizării, este educația. În luna ianuarie, școala a organizat și găzduit un alt eveniment neîntâlnit în specificul activităților școlare românești: prima ediție a Concursului Județean de Desen și Discurs Public „Manifestul meu pentru România unită“.
La festivalul de teatru organizat de prof. Daniela Bobocea și de prof. Aliana Ionescu au participat 120 de elevi de ciclul primar din municipiul Brăila și din județul Brăila, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare, părinți, bunici, făcând o paradă a costumelor, a talentelor artistice în plină formare.
Concursul s-a desfășurat la standarde ridicate  impuse și de juriul din care au făcut parte: Adriana Burlacu – jurnalist Ziarul Brăila, Anca Cismaru – regizor artistic la Teatrul Maria Filotti Brăila, Daniela Mihovici – managerul Teatrului de Păpuși Cărăbuș, prof. Mihaela Voinea – Școala Gimnazială Gropeni, prof. Mihaela Ferescu, prof. Daniela Pascu – Școala Gimnazială Mihai Viteazul. Atenția la detaliile scenografice, interpretative, ținutele alese cu mare grijă, calitatea textelor interpretate, emoția artistică, fundalul sonor, expresivitatea, creativitatea, originalitatea, toate au fost regăsite în reprezentațiile fără cusur ale participanților.
Recitări sensibile sau pline de forță, haz sau nostalgie, monologuri din opere cunoscute pentru copii sau reinterpretări ale acestora, creații ale cadrelor didactice, scenete încărcate de tensiuni, de mișcare scenică au umplut sălile de concurs de bucuria teatrului. Deschiderea către operele literare de calitate este cu atât mai eficientă prin actul artistic cu cât provoacă plăcere și implică emoțional, afectiv elevii în textul ales.
Festivalul a fost o reușită. Aplauzele spectatorilor i-au răsplătit pe micii-mari actori și le-au sporit motivația pentru a performa pe mai departe. Emoțiile vor continua în așteptarea premierii care va avea loc pe data de 17 martie la Teatrul de Păpuși Cărăbuș. Organizatorii au fost susținuți financiar  de  sponsorul principal al Festivalului, Fundația „Rădăcini Grup“, care a promovat și cu această ocazie sistemul de burse de studiu pe care îl oferă absolvenților de gimnaziu din mediul rural, din 10 județe, printre care se numără și județul Brăila.
Prof. Daniela BOBOCEA