Să ne salvăm prin cultură, credință și iubire

Cultura, credinta, iubireCa în fiecare an, în octombrie, în Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, IASL/International Association of School Librarianship propune o temă originală pentru activitățile de bibliotecă. Deviza pentru 2013, „School Libraries: Doorways to Life” („Bibliotecile școlare: căi de acces pentru viață”), a fost însușită și de Biblioteca „Nicolae Labiș” a Școlii Gimnaziale Miron Costin, din Bacău, care a inițiat și demarat, încă din prima zi a lunii, multiple și variate activități. Toate au țintit apropierea de lectură și de carte a tinerei generații.
Pe holul central al școlii au fost montate panouri expoziționale cu materiale incitante: „Octobre – International School Library Month”, „ISLM – theme for 2013”, „School Libraries: Doorways to Life”, „Explore New Horizonts at Your School Library” (prezentarea celor 7 postere create de SLA/School Library Association), „La ce sunt bune cărțile?”, „Cartea – un mit referențial”, „Cărțile și schimbarea atitudinilor culturale”. Scopul acestor materiale este de a explica elevilor noștri că Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare din 2013 are o semnificație aparte: după zece ani de celebrare a Zilei Internaționale a Bibliotecilor Școlare, în cea de-a patra zi de luni din octombrie a fiecărui an, schimbarea în Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare a fost aprobată de către Consiliul Director al IASL în ianuarie 2008. Această schimbare coincide cu cea de-a zecea aniversare a IASL care sărbătorește bibliotecile școlare.
Biblioteca Școlii Gimnaziale Miron Costin a lansat pe 5 octombrie, de World Theachers’ Day, așa cum este ea cunoscută pe glob, proiectul de parteneriat educațional județean „File din istoria Bacăului de azi și de altădată” (coordonatori Ileana Vîrlan, Marcela Acăr, Ligia-Dana Grosu).
Activitatea a oferit celor prezenți prilejul de a rememora evenimente legate de începuturile învățământului băcăuan (director, prof. Anca Herghea) și de a face o scurtă trecere în revistă a celor mai de seamă personalități din cultura băcăuană (director-adjunct, prof. Nicolae Patriche). S-a cântat Imnul Școlii Miron Costin (dirijor, prof. Daniel Macovei), au fost aplaudate formația de majorete „Victory Team” (prof. Alina Ciorcilă) și sceneta „Întâlnire cu… final neașteptat”, prezen­tată de elevii clasei a III-a (prof. Marcela Acăr).
Pe 7 octombrie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, cititorii Bibliotecii „Nicolae Labiș” pasionați de istorie au susținut o interesantă activitate, „Bacăul și Miron Costin – la ceas aniversar”, pentru a marca 605 ani de la prima atestare istorică a urbei noastre și 380 de ani de la nașterea cronicarului Miron Costin, patronul spiritual al școlii. „Vedetele” activității au fost, de această dată, elevii claselor a II-a (înv. Ileana Vîrlan), a IV-a (prof. Anca Herghea) și a VI-a (prof. Iulian Patriche) și formația de dansuri populare a școlii, „Izvorașul”.
Clubul „Prietenii Thaliei” (bibliotecar, prof. Ligia-Dana Grosu) a prezentat spectacolul cu piesa „Furt la Foto Julietta”, adaptare după o povestire a scriitorului băcăuan Eugen Șendrea.
Un eveniment devenit deja tradiție pentru elevii ciclului gimnazial este participarea la proiectul „International Bookmarks Exchange”, promovat de IASL și derulat în Bacău de Biblioteca „Violeta Băjenaru”, a Casei Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru”.
Și în acest octombrie utilizatorii bibliotecii școlii noastre au propus un număr variat de activități. Concursul de eseuri pentru clasele a VIII-a „Biblioteca – spațiu magic” (prof. Alina Grosu și prof. Irina Diaconu). Sub genericul „Înțelepciunea și iubirea mea e cartea” elevii claselor a V-a și a VII-a au realizat fiecare o carte personală (prof. Irina Diaconu și prof. Liliana Olariu). Emoționante au fost și compunerile celor de a V-a pe tema „Nu-i ușor să fii bibliotecar” (prof. Alina Grosu). Expozițiile de pictură „Carte și culoare” (clasele a VII-a) și „În lumea basmelor” (clasele a VI-a).
Considerăm că de modul în care este implicată cartea în viața copiilor, în jocuri, în activitatea zilnică depinde în mare măsură atașamentul acestora față de lectură. Toate acțiunile inițiate de Biblioteca „Nicolae Labiș” a Școlii Gimnaziale Miron Costin, din Bacău, ar putea avea ca motto cugetarea lui Ernesto Sabato: „Există doar trei forme pentru a ne salva: cultura, credința și iubirea”.
Bibliotecar, prof. Ligia-Dana GROSU