Premiul I la nivel naţional şi european la ecologie pentru Şcoala din Pericei

0

Şcoala Gimnazială nr.1 din Pericei a obţinut recent Premiul I la nivel naţional şi european pentru proiectul „Porţi deschise, porţi verzi pentru salvarea planetei“ (SzekelyKapuk – ZoldKapuk), premiul fiind o tabără de opt zile, în Croaţia, pe malul Mării Adriatice.
Este vorba despre un proiect internaţional de ecologizare demarat împreună cu Organizaţia Tinerilor Maghiari din Europa, cu sediul în Szeged, prin intermediul căruia cei 11 elevi implicaţi şi‑au propus să atragă atenţia asupra efectelor şi influenţelor pe care omul le are asupra mediului înconjurător şi să sensibilizeze instituţii şi organizaţii prin prezentarea unor elemente care contribuie la degradarea planetei şi pun viaţa în pericol.
Am primit rezultatele din partea organizaţiei Tinerilor Maghiari din Europa cu sediul în Seghed, Ungaria. Premiul I la nivel naţional şi european la categoria începători. Din România au participat 22 de şcoli. Am avut cel mai mare punctaj dintre toţi participanţii internaţionali. Am realizat 8.147 de puncte. Şcoala Gimnazială nr.1 Pericei s‑a clasat pe primul loc la categoria începători. Au mai obţinut locuri frumoase şi Şcoala Gimnazială ,,Istvan Batori“, din Şimleu Silvaniei, şi Şcoala Gimnazială nr.1 Vîrşolţ la categoria mentori. Perioada de desfăşurare a proiectului a fost din luna decembrie 2016 – martie 2017. La finalul perioadei de implementare a proiectului, fiecare şcoală participantă a trebuit să întocmească un aşa‑zis Jurnal de activitate, în care să existe consemnată fiecare activitate cu documente doveditoare din instituţii, recomandări din partea acestora, precum şi fotografii. Jurnalul a fost depus în Ungaria pentru a fi evaluat.
La nivel naţional, avându‑se în vedere toate şcolile participante, s‑au realizat 262 de expoziţii de pictură, 209 de programe artistice, 134 de publicaţii, 86 de recomandări/aprecieri din partea instituţiilor, 400 de pomi plantaţi şi s‑au adunat 340 de euro.
Despre Şcoala din Pericei au vorbit foarte frumos cei din Ungaria: ,,A fost o activitate foarte frumoasă, s‑a văzut cât suflet aţi pus. Din jurnal reiese cât v‑aţi implicat şi că aveţi respect faţă de mediu. Tablourile au fost expuse în multe locuri, iar programul cultural a fost la un nivel ridicat. Prin proiectul vostru, aţi pus pe gânduri mulţi oameni în ceea ce priveşte viitorul planetei Pământ. Reuşita voastră reiese şi din recomandările întocmite de către reprezentanţii instituţiilor, a persoanelor fizice, dar şi din articolele publicate. Acţiunea voastră de plantare a celor 350 de pomi este una lăudabilă. Vă mai aşteptăm în concurs şi vă propunem să aduceţi participanţi noi, deoarece protecţia mediului este cauza noastră comună“.
Despre Şcoala Gimnazială ,,Istvan Batori“, din Şimleu Silvaniei, au afirmat următoarele: ,,Echipa a lucrat frumos, tablourile au fost frumoase, iar elevii au folosit instrumente muzicale (citera) în programul cultural. Activităţile au fost originale, unicate şi s‑a observant implicarea elevilor“.
Despre Şcoala Gimnazială nr. 1 Vîrşolţ au concluzionat urmă­toarele: ,,Aţi derulat o activitate frumoasă, aşa cum reiese din jurnal, având o atitudine pozitivă faţă de mediu. Aţi prezentat un spectacol la nivel înalt şi aţi sensibilizat multă lume. Aţi fost harnici şi vrem să fiţi mentori şi în viitor“.
Ca urmarea a clasării pe locul I, elevii au fost premiaţi de către reprezentanţii Organizaţiei din Ungaria cu o tabără gratuită de opt zile în Croaţia, pe malul Mării Adriatice. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice din cele trei unităţi şcolare, vor participa, în perioada 16‑23 august 2017, în tabăra gratuită, unde vor participa la activităţi culturale, distractive, recreative, vor vizita diferite obiective turistice etc., urmând un program în acest sens.
Despre proiectul demarat în luna decembrie şi încheiat la începutul lunii martie, se poate spune că susţine dezvoltarea ideii de viaţă ecologică în toate sferele de activitate, iar micii ecologişti, însoţiţi de cadrele didactice Jozsa Marcela, Ildiko Dani, Maria Borz şi Molnar Krisztina, şi‑au făcut cunoscut mesajul în peste 30 de instituţii sălăjene, lucru care a servit ca element de promovare a ideii de grijă pentru natură, dar şi ca oportunitate de a cunoaşte instituţiile sălăjene şi a înţelege cum îşi desfăşoară ele activitatea. Nu putem vorbi de un bilanţ fără a menţiona toate instituţiile în care elevii au ajuns în acest răstimp, tocmai pentru a putea urmări amploarea proiectului şi strădania elevilor: Biblioteca Judeţeană „I.S.Bădescu“ Sălaj, Centrul de Cultură şiArtă al Judeţului Sălaj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Sălaj, Garda de Mediu Zalău, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 Zalău, Galeria de Artă „IoanSima“ Zalău, Primăria oraşului Şimleu Silvaniei, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Şimleu Silvaniei, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu“ Şimleu Silvaniei, Ocolul Silvic „Măgura“ din Şimleu Silvaniei, Poliţia Orăşenească Simleu Silvaniei, Grădiniţa cu P.P. nr.2 Şimleu Silvaniei, Şcoala Gimnazială cu Predare în Limba Maghiară „Bathory Istvan“ Simleu Silvaniei, Colegiul Naţional „Simion Barnuţiu“ Şimleu Silvaniei, Primăria Comunei Pericei, Liceul Tehnologic „Cserey‑Goga“ din Crasna, Centrul de Informare Turistică Sici, Biblioteca Comunei Pericei, Căminul Cultural Pericei, Biserica Baptistă Pericei, Centrul de Informare Turistică din Crasna, Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj, Agenţia de Plăţi şi Investiţii pentru Agricultură (APIA) Sala, Apele Române S.G.A. Sălaj, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Publice Sălaj, Direcţia pentru Agricultură Sălaj, Salina Sfăt Zalău, Şcoala Gimnazială nr.1 din Pustă, Şcoala Gimnazială „Horea“ Şimleu Silvaniei, Liceu Tehnologic „Ioan Ossian“ Şimleu Silvaniei, Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord Şimleu Silvaniei, Clubul Elevilor din Şimleu Silvaniei, Grădiniţa şi Şcoala Primară „Iuliu Maniu“ din Bădăcin, Şcoala Gimnazială „Silvania“, Clubul Elevilor din Şimleu Silvaniei, Biblioteca „Alexandru Şterca Şuluţiu“ Simleu Silvaniei, Biserica Greco‑Catolică „Sfânta Treime“ Şimleu Silvaniei, Studioul Teritorial Radio Maria din Şimleu Silvaniei, Biserica Greco‑Catolică şi Muzeul Memorial ,,Iuliu Maniu“ Bădăcin, Şcoala Gimnazială nr.1 Vârşolţ, Centrul de Pictură „Silvan Art“ Şimleu Silvaniei.
Pe lângă popularizarea mesajului pro viaţă ecologică, elevii din Pericei au încununat „campania“ lor plantând 300 de puieţi de pin la Casa Memorială „Iuliu Maniu“ din Bădăcin. Această activitate este cea mai importantă realizare a proiectului datorită faptului că au acţionat practic, iar acest lucru este un exemplu pentru noi toţi.
Fiecare şi‑a adus contribuţia şi toţi au promovat ideea unui comportament ecologic. Această pildă serveşte ca sol al exemplului, al acţiunii, al dorinţei de a contribui la schimbarea în bine. La finalul proiectului suntem încrezători că mesajul nostru a fost ascultat şi considerăm că fiecare are responsabilitatea de a acţiona local pentru a ajuta la salvarea planetei.
Prof. Maria BORZ,
Şcoala Gimnazială nr. 1, Pericei, jud. Sălaj