Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Stiri si comunicate » Ministrul Remus Pricopie a mulțumit lectorilor români pentru munca lor de „ambasadori” ai limbii, culturii și civilizației române

Ministrul Remus Pricopie a mulțumit lectorilor români pentru munca lor de „ambasadori” ai limbii, culturii și civilizației române

Remus PricopieMinistrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a participat luni, 19 august, la „Întrunirea anuală a lectorilor de limba română”, organizată de Institutul Limbii Române (ILR). La evenimentul desfășurat la sediul MEN au fost prezenți 35 de lectori, care predau la universități din Europa, America și Asia.

Ministrul Remus Pricopie a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți pentru munca de „ambasadori” ai limbii, culturii și civilizației române. Ministrul i-a asigurat pe lectori de tot sprijinul său și al guvernului, reamintind declarația premierului Victor Ponta de susținere pentru deschiderea a cât mai multor lectorate de limba română în lume.

În anul universitar 2012-2013, au funcționat 43 de lectorate cu 45 de lectori, din 25 de țări de pe 3 continente. Pentru anul universitar 2013-2014 s-au mai înființat alte 3 lectorate – la Universitatea Tampere (Finlanda), la Universitatea Karaganda (Kazahstan) și la Universitatea Salamanca (Spania).

Tot în anul universitar 2012-2013, ILR a implementat în țările membre ale UE procesul de corelare a procedurilor de testare a cunoștințelor de limba română cu Cadrul Comun European de Referință pentru limbi: predare, învățare, evaluare. Conform raportului prezentat de Corina Chertes, director ILR, sesiunile de atestare a cunoștințelor s-au desfășurat la sediul ILR, în București, la Universitatea Sf. Kliment Ohridski, din Sofia (Bulgaria), la Universitatea Alicante, din Alicante (Spania), și la Paris (Franța), la sediul Institutului Cultural Român.

ILR, organism al MEN, implementează în mai multe state europene și cursuri opționale de limbă, cultură și civilizație românească pentru nivelul preuniversitar de învățământ public. Acestea au demarat încă din 2007, în Spania și Italia, iar până în anul 2013 s-au extins în țări precum Belgia și Olanda. Numărul beneficiarilor proiectului este de aproximativ 10.000 de elevi, din care 2% îl reprezintă elevii de altă naționalitate decât cea română.

Primul lectorat de limba română a fost înființat în anul 1863, la Torino, iar în același an, la Budapesta, a luat naștere prima catedră de limba română în afara granițelor României de la acea dată. Prima atestare referitoare la studiul limbii române în străinătate a avut loc însă mult mai devreme, în anul 1839, la Sankt Petersburg. (Biroul de Presă al MEN)