Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie: „Decizia de a reforma manualele rămâne fermă, iar calendarul stabilit va fi respectat”

5

Reforma manualelor
 
Pentru că în spațiul public au apărut unele întrebări în legătură cu introducerea manualelor digitale, doresc să fac următoarele precizări:
Decizia Ministerului Educației Naționale de a realiza reforma manualelor rămâne fermă, iar calendarul stabilit în urma dialogului social, dialog la care au luat parte și reprezentanții editorilor, va fi respectat. Reforma manualelor este parte a procesului de modernizare a sistemului de învățământ românesc și presupune atât actualizarea conținutului, în conformitate cu planul-cadru de învățământ, cât și introducerea alternativei manualelor digitale. Aceste schimbări, ignorate în ultimii ani, deși au fost solicitate insistent atât de profesori, cât și de părinți și elevi, vor fi realizate gradual, ținându-se cont de resursele disponibile și de nevoia de a asigura predictibilitate politicilor educaționale.
Reamintesc că, în perioada mai-iulie, am lansat în dezbatere publică Metodologia de realizare a manualelor pentru clasa I și a II-a. La momentul respectiv am înțeles opoziția unora dintre editori, care au reclamat faptul că nu au timp să tipărească noile manuale. Prin urmare, din respect pentru partenerii de dialog, am decis să prelungim cu 6 luni perioada până la care să fie gata manualele. În acest moment, suntem în calendarul stabilit, urmând ca până la
1 septembrie să se redacteze forma finală a metodologiei, formă care va integra și observațiile venite din partea partenerilor de dialog social. Prin urmare, nu există nicio întârziere față de cele stabilite anterior.
Acest efort nu este unul pe care Ministerul Educației Naționale îl face singur, ci avem o relație foarte bună de consultare și colaborare cu profesorii, cu părinții și cu elevii. Lipsa voinței, blocajele politice și uneori interesele financiare ale unor actori implicați în proces nu au permis până acum o modernizare a manualelor. Lucrurile însă se vor schimba. Educația nu poate sta în loc din motive care nu au nicio legătură cu interesele elevilor, ale școlii și ale societății în ansamblul său. (Biroul de Presă al MEN)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here