Ministrul delegat Mihnea Costoiu, interesat de dezvoltarea colaborării dintre România și Federaţia Rusă în domeniile învăţământului superior și cercetării

Mihnea CostoiuMinistrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Știinţifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, a participat luni, 25 noiembrie, la Moscova, la ceremonia de deschidere a Conferinţei Anul Știinţei UE-Rusia 2014, în cadrul vizitei oficiale efectuate în Federaţia Rusă.
Evenimentul are o impor­tanţă deosebită în contextul elaborării noii strategii europene pentru cercetare știinţifică, ino­vare și dezvoltare teh­no­logică pentru perioada 2014-2020.  La conferinţa din capitala Rusiei a luat parte și doamna Maire Geoghe­gan-Quinn, comisarul euro­pean pentru Cercetare, Inovare și Știinţă, prezentă și în România în luna octombrie, cu ocazia lan­să­rii Pro­gramului-cadru european pentru cercetare și inovare Orizont 2020.
În marja acestui eveniment, ministrul delegat Mihnea Costoiu a avut o întrevedere cu omologul său rus, Dmitry Livanov, ministrul Educaţiei și Știinţei din Federaţia Rusă. Întâlnirea bilaterală a avut ca temă intensificarea cooperării în domeniul cercetării știinţifice, menţionându-se în context creșterea participării specialiștilor români la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) Dubna. Au fost discutate, de asemenea, posibilităţile de încurajare și sprijinire a mobilităţilor academice prin oferirea de burse de studii la toate nivelurile, respectiv promovarea predării și studiului limbii și literaturii române în universităţile din Federaţia Rusă și a limbii și literaturii ruse în universităţile din România, prin participarea la cursurile de vară organizate în cele două state și prin organizarea de lectorate `n reci­procitate în instituţii de învăţământ din cele două ţări.
În cadrul vizitei efectuate în perioada 22-25 noiembrie, delegaţia română a vizitat și două prestigioase instituţii de învăţământ superior din Moscova: Universitatea Tehnică de Stat „N.E. Bauman” și Universitatea Agrară de Stat a Rusiei „K.A. Timiryazev”. Întâlnirile cu factori de decizie din cele două universităţi au reliefat nevoia consolidării relaţiilor dintre cele două părţi. Reprezentanţii universităţilor moscovite și-au exprimat interesul de a încheia parteneriate cu universităţi din ţara noastră. (Biroul de Presă al MEN)