Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Stiri si comunicate » Ministerul Educației Naționale salută și susține măsurile de reglementare echitabilă a sistemului de decontare a navetei elevilor

Ministerul Educației Naționale salută și susține măsurile de reglementare echitabilă a sistemului de decontare a navetei elevilor

Având în vedere diferențele mari și nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat până acum transportul elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finanțelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport în limita a maximum 26 lei/ abonament/lună pentru distanța de 3 km este bine-venită. Ea este de natură să asigure o mai corectă cheltuire a banului public, susținând în același timp preocuparea Ministerului Educației Naționale de a asigura accesul la educație pentru categoriile vulnerabile.

Reamintim că, în anul școlar 2012-2013, Ministerul Educației Naționale a decontat la nivel național peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ținut niciodată cont de diferențele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din țară.

Astfel, anul trecut:

– pentru distanța de 10 kilometri, prețul unui abonament a variat între 25 de lei și 326 de lei;

– pentru distanța de 15 kilometri, prețul unui abonament a pornit de la 32 de lei și a ajuns la 406 lei;

– variația de preț pe distanța de 20 km a fost cuprinsă între 36 de lei și 400 de lei;

– mai mult, există firme în țară care au practicat un tarif de 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru același număr de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanța de 10 kilometri, 15 km (11.205) și 20 km (8.562). 904 elevi au făcut naveta pe distanțe de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe lună, în timp ce tarifele maxime au ajuns și la 166 de lei lunar.

Aceste realități, total defavorabile finanțelor publice și, implicit, interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educației Naționale și au generat situația regretabilă a întârzierii decontării navetei școlare.

Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, Ministerul Educației Naționale și Guvernul în ansamblul său doresc să vină în sprijinul elevilor și să reglementeze mai echitabil sistemul de decontare a navetei. Astfel, pe lângă măsura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/lună pentru distanța de 3 km și a unuia de 120 lei/abonament/lună pentru distanța de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achiziția de microbuze școlare destinate transportului elevilor din localitățile izolate din mediul rural. (Biroul de Presă al MEN)