Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Manualele școlare sunt boicotate de politicieni. Informații de bază care ar trebui cunoscute de opinia publică

Manualele școlare sunt boicotate de politicieni. Informații de bază care ar trebui cunoscute de opinia publică

  1. În România manualele achiziționate de ME participă la o licitație pe conținut și preț. Școlile nu pot folosi manuale care nu au câștigat o astfel de licitație. Pentru învățământul obligatoriu, manualele sunt achiziționate de către ME centralizat.

2. ME nu are un sistem anual de organizare de licitații pentru manuale și, ca urmare, nu pot apărea manuale noi în fiecare an.

3. Ultima licitație de manuale organizată de ME a avut loc în anul 2006, pentru manualele de clasa a XII-a. Deci, cele mai noi manuale sunt cele de clasa a XII-a, care au opt ani.

4. Cele mai vechi manuale sunt cele de gimnaziu, care au fost editate în anii 1997-2000. Ca urmare, manualele de clasa a V-a au 17 ani vechime, iar cele de clasa a VIII-a au „numai” 14 ani vechime.

5. ME nu are un calendar de perspectivă privind organizarea de licitații pentru manuale și, ca atare, nici un program de înnoire a manualelor școlare.

6. Programele analitice au fost schimbate de mai multe ori, fără a se face și actualizarea manualelor. Ca urmare, manualele sunt defazate față de programele folosite.

7. Manualele școlare pentru învățământul obligatoriu sunt proprietatea școlii, drept pentru care ele sunt transmise de la o generație de elevi la următoarea. În consecință, cea mai mare parte dintre elevi primesc manuale într-o stare fizică și igienică foarte proastă.

8. ME este obligat să înlocuiască în fiecare an manualele uzate fizic. Din lipsă de fonduri, procentul de exemplare înlocuit prin retipăriri este de 10-12% din necesarul solicitat de școli. Ca atare, sunt numeroase cazurile în care elevii nu primesc toate manualele.

9. Din cauza sistemului descris mai sus, editurile nu au putut actualiza manualele și nu au putut produce manuale noi, moderne.

10. În anul 2002, prețurile manualelor achiziționate de ME și fixate în urma unor licitații a fost redus cu 35% în mod unilateral, printr-o decizie a ME. Ca urmare, prețul mediu net de achiziție al unui manual este la ora actuală de 2,32 lei/exemplar (0,51 euro/exemplar).

Mihail PENESCU, președinte UER