Socialize

Facebook
Home » Institutii » Sindicate » Încă o simulare a examenelor naționale cu rezultate dezastruoase și nicio schimbare a curriculei

Încă o simulare a examenelor naționale cu rezultate dezastruoase și nicio schimbare a curriculei

SimulareS-a mai încheiat o simulare a examenelor naționale, iar rezultatele sunt la fel de „dezastruoase”, elevii tot nemotivați, profesorii implicați cu și mai multe obligații, dar drepturi mai puține. Nu s-a schimbat aproape nimic în ceea ce privește reforma, dar se vor rezultate spectaculoase. Trebuie să ne așteptăm ca, în anii care vin, rezultatele să fie din ce în ce mai slabe, atâta timp cât programele școlare nu se vor schimba, astfel încât să pregătească copiii pentru piața muncii actuală.

„Modalitatea de evaluare a elevilor trebuie schimbată. În prezent, noi evaluăm, în cele mai multe cazuri, ceea ce au memorat copiii, nu ceea ce sunt capabili să aplice mai departe la un loc de muncă. Aceste rezultate demonstrează încă o dată că programele școlare trebuie modificate și sistemul de evaluare regândit. Cu actualele programe elevii nu pot fi mobilizați să învețe mai bine, oricâte eforturi ar face dascălii. Și aceste rezultate la simulări demonstrează că învățământul continuă să involueze, iar dacă se dorește ca acest fenomen să înceteze, factorii decizionali trebuie să facă o analiză obiectivă a sistemului de învățământ și să depisteze cauzele care au generat această stare. Îmi este teamă că rezultatele slabe de la aceste simulări se vor repeta și la examenele care se apropie. Avem o lege a educației contestată aproape de toată lumea, iar actuala Putere nu a întreprins nimic pentru a o îmbunătăți”, a precizat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu.

FSLI a atras atenția în nenumărate rânduri asupra faptului că aceste simulări nu au nicio miză pentru niciunul dintre actorii implicați, atâta timp cât notele nu sunt trecute în catalog și dascălii care predau disciplinele respective sunt nevoiți să facă eforturi apreciabile pentru corectarea unui număr mare de lucrări, fără a primi un ban în plus la salariu pentru această activitate.  (Departamen­tul Comunicare al FSLI)