FSLI amână greva generală

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a început din data de 25 noiembrie a.c. un referendum de consultare a membrilor de sindicat, prin care aceştia să-şi exprime opţiunea privind greva generală începând cu data de 9 decembrie 2013, dată la care, dacă lucrurile ar fi decurs normal din punct de vedere politic, ar fi trebuit să intre în dezbaterea Plenului Parlamentului proiectul bugetului de stat pe anul 2014.
Scandalul politic la nivel înalt generat tocmai de acest proiect de lege a condus la adoptarea, în mod nejustificat, a Legii Bugetului de Stat pe anul 2014, după mai puţin de 20 de ore de dezbatere în Parlament.
Având în vedere timpul scurt pe care l-au avut la dispoziţie sindicatele afiliate pentru a-i consulta pe toţi cei 173.000 de membri, nu s-a reuşit consultarea în integralitate a tuturor acestora.
Conform datelor primite de la sindicatele afiliate, din cei aproximativ 70% dintre membrii consultaţi, aproximativ 50% s-au exprimat pentru declanşarea grevei generale începând cu 9 decembrie 2013.
Ţinând cont de cele prezentate mai sus şi având în vedere că o grevă generală se poate declanşa dacă cel puţin 50% din totalul membrilor de sindicat îşi exprimă opţiunea pentru această formă de protest, se impune ca greva generală să se amâne.
Rezultatele parţiale ale acestui referendum scot în evidenţă un lucru clar: starea de nemulţumire în rândul salariaţilor din învăţământ este foarte mare şi, conform acestor rezultate şi a numeroaselor mesaje pe care le primim din rândul membrilor de sindicat, greva generală trebuie amânată pentru semestrul al II-lea al acestui an şcolar. (Biroul de Presă al FSLI)