„Fericirea în vid”

Fericirea in vidLa Colegiul Alexandru cel Bun, din Gura Humorului, a fost lansat, la începutul acestei veri, volumul „Fericirea `n vid”, de către autorul Arthur Suciu, în prezența elevilor din clasele a X-a și a XI-a. Activitatea a fost organizată și coordonată de profesorul Armanda Manuela Andrieș.
Doamna profesoară a făcut o introducere despre cărți și rolul acestora, despre sensul vieții și a convenit cu publicul că activitatea va sta sub semnul cuvântului sens. Autorul a fost prezentat elevilor și a fost invitat să le vorbească. Chiar de la început acesta a insistat asupra faptului că volumul se adresează adolescenților și a provocat elevii prezenți la o discuție pe baza aforismelor din paginile volumului, cu un cuprins incitant: Mecanica depresiei, Urme pariziene și Dezlipirea de sine. S-a citat din carte, s-au pus întrebări, s-a discutat mult pe tema iubirii și a modului în care aceasta poate oferi un sens vieții. S-a discutat despre percepția diferită a fetelor și a băieților legată de acest sentiment.
Autorul a stârnit elevii pornind de la ideea nevoii de lectură și a importanței cărții la vârsta întrebărilor, încurajându-i să se exprime liber, să se contrazică, să argumenteze. Pornind de la aforismul autorului, «Literatura este aceea care ne ușurează de plumbul biografiei», aceștia au subliniat importanța lecturii ca posibilitate de eliberare, de confesiune în lipsa curajului exprimării deschise, de comparare a unor etape diferite din viață, de exprimare fără piedici a sentimentelor. Cărțile, au spus ei, ajută la autodescoperire, ajută la evitarea judecăților celor cărora se adresează. Relația dintre cititor și autor este specială, cititorul va aprecia întotdeauna sinceritatea și deschiderea celui care își așterne munca în paginile unei cărți.
Prezența în număr atât de mare a elevilor la lansarea de carte poate fi semnul unei dorințe a acestora de a se apropia din nou de lectură în aceste vremuri în care tehnica pare să câștige din ce în ce mai mult teren, iar lipsa unor modele, a unor valori reale în viața de zi cu zi îi aduce aproape de cei care doresc să împărtășească din trăirile lor în cuprinsul paginilor unor volume. Și poate că o reală invitație de a cunoaște cartea și autorul ar putea fi aforismul acestuia: «Cel mai frumos om care a trăit vreodată este scepticul îndrăgostit».
 
Ramona LIONTI, clasa a X-a F, Prof. Brîndușa Luminița CÎMPAN, Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului, Suceava