Experienţa britanică

3

Experienta britanicaÎn perioada 24 noiembrie – 6 decembrie 2013, în Chelmsford, Marea Britanie, s-a desfăşurat cursul „Language developement & Britain today”. Am reprezentat Colegiul Tehnic din Motru, câştigând prima mobilitate de formare continuă Comenius, Programul de Învăţare pe tot parcursul vieţii pentru acest liceu.
Ceea ce pot spune acum, după finalizarea celor 53 de ore de curs, este că mă simt ca după un examen serios. Unde poate fi limba engleză practicată şi îmbunătăţită, dacă nu în Marea Britanie şi, de ce nu, în Londra? Tutorii, absolvenţi Oxford – Mark Skipper, sau profesori universitari – Dr. Tony Morgan, de la Anglia Ruskin University, alături de Graham Workman sau Mike Gee – cel care ne-a prezentat sistemul de învăţământ britanic, s-au dovedit adevăraţi ghizi în studiul gramaticii limbii engleze, în istoria şi tradiţiile britanice. Nicio carte, oricât de captivantă ar fi, nu poate înlocui trăirea pe viu a experienţelor culturale.
Vizita la Chelmsford County High School for Girls a fost o reală experienţă de lucru cu eleve de performanţă. Aici am asistat la predarea a cinci discipline diferite, ideea urmărită de organizatori fiind aceea de observare a metodelor de predare-învăţare, de comparare cu cele pe care le aplicăm în ţările de origine şi de însuşire a lor.
Ora de limba şi literatura engleză a presupus, ca şi celelalte, de altfel, existenţa suportului informatic. Redactarea unui monolog urmând modelul lui Alan Bennett în romanul Talking Heads nu a reprezentat o sarcină dificilă pentru eleve. La ora de limba franceză, noile cunoştinţe au fost însuşite cu ajutorul dotărilor moderne, cum ar fi: microfoane cu înregistrare, tăbliţe individuale etc. Sarcinile date, atât la momentul reactualizare, cât şi la cele de predare sau evaluare, erau gândite pentru microgrupuri de maximum 5 eleve.
Ideea de parteneriat şcoală-familie este foarte bine înţeleasă în Marea Britanie, mai ales la nivel financiar! Recunosc faptul că am fost uşor invidioasă pe colegii britanici, în special pentru că totul este informatizat, iar dascălul are la dispoziţie mijloace tehnice infinite, la care noi putem doar să visăm! Implicarea comunităţii locale pentru Chelmsford County High School for Girls a fost de un milion £, acestora adăugându-li-se alte două obţinute de la guvern. Vizita Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi a Irlandei de Nord, precum şi a premierului (atunci) în funcţie, Margaret Thatcher, este semnul recunoaşterii prestigiului acestei instituţii.
În plan cultural, organizatorii ne-au propus o seară de teatru la uimitorul Victoria Theater, din Londra, o zi de neuitat la Cambridge, unde am fost invitate la diferite colegii, acolo unde tradiţia se îmbină cu modernitatea; vizitarea Parlamentului Marii Britanii – o pagină memorabilă de istorie, London National Gallery, Tate Modern, British Museum, Victoria and Albert Museum mi-au amintit de ce iubesc atât de mult arta şi în special pictura, multe dintre tablourile care se desfăşurau în faţa retinei erau deja acolo, din albumele perso­nale de artă, pe care le am acasă, la Târgu-Jiu. Descoperirea Peştelui brâncuşian la Tate Modern mi-a demonstrat o dată în plus că talentul şi arta sunt fără frontiere, chiar şi recunoaşterea aces­tora… deşi uneori vine mai târziu. Tradiţie şi mo­der­nitate. Exersarea limbii engleze alături de profesori dedicaţi şi colege foarte amabile!
La curs au participat nouă profesoare de limba engleză din Germania, Bulgaria, Polonia, Lituania, Cehia, Letonia, România, adăugându-li-se alte nouă în prima săptămână, din Austria, Suedia, Spania şi Italia. Întreaga experienţă a fost îmbogăţită de vizitele la biblioteca municipală din Chelmsford sau librăriile din Londra, unde am reuşit să găsesc cărţile nece­sare pentru cercetările mele ulterioare în vederea susţinerii tezei de doctorat.
Este prima mobilitate câştigată de către un profesor de la Colegiul Tehnic din Motru, fiind diseminată la nivelul Catedrei de Limbi Moderne, a Consiliului Profesoral, în media şi prin publicarea pe viitor a unei lucrări de specialitate.
Ceea ce mi-am perfecţionat în urma acestui curs a fost şi politeţea!
Mobilitatea de formare continuă Comenius, Programul de „Învăţare pe tot parcursul vieţii” m-a făcut un profesor mai bine pregătit, în beneficiul elevilor!
Mulţumiri organizatoarei, Louise Bullock!
 
Prof. Maria-Rocselana GÎLCESU,
Colegiul Tehnic din Motru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here