Socialize

Facebook
Home » Noutati » Elevii trebuie să învețe pentru examene, iar părinții să nu-i încurajeze să își cumpere diplomele

Elevii trebuie să învețe pentru examene, iar părinții să nu-i încurajeze să își cumpere diplomele

Examene

 

Acum, după anunțarea rezultatelor la examenul național de bacalaureat, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că, pentru elevii care nu au promovat examenul de bacalaureat, singura lor șansă să obțină o diplomă și să-și găsească un loc de muncă este să învețe pentru sesiunea din toamnă.

Din păcate, în urma examenului de bacalaureat din vara aceasta alți 100.000 de tineri riscă să intre în rândurile șomerilor, alături de alți șomeri cu diplomă.

„Elevii trebuie însă să conștientizeze că, dacă copiază la un examen, comit practic un furt, iar sancțiunile pot lăsa urme adânci pentru un tânăr de 18 ani. La terminarea liceului, fiecare elev poate încerca să-și continue studiile sau să-și caute un loc de muncă, dar are nevoie de o diplomă, chiar dacă aceasta, în majoritatea cazurilor, nu conferă competențele necesare pentru integrarea pe piața muncii”, a precizat președintele FSLI, Simion Hancescu.

Totodată, FSLI face un apel și la părinți să ia în serios această testare și să nu mai dea bani pentru a cumpăra acest examen. Conform legii, se pedepsește atât darea, cât și luarea de mită.

Nu în ultimul rând, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care, cu cei peste 170.000 de membri, reprezintă interesele a aproximativ 67% din totalul cadrelor didactice din România, cere profesorilor implicați în examenele naționale, chiar dacă veniturile lor sunt umilitoare, iar sumele pe care le primesc pentru munca la aceste examene sunt jignitoare, să nu recurgă la gesturi care nu fac cinste acestei nobile meserii.

„Sperăm că scandalul de la examenul de bacalaureat va fi o lecție pentru elevi, părinți și profesori, dar și un motiv pentru factorii cu putere de decizie din această țară de a lua hotărâri fundamentale pentru educație privind: depolitizarea învățământului; regândirea de urgență a programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor; introducerea examenului de admitere în întregul învățământ superior; adoptarea în regim de urgență a unei legi de salarizare pentru Educație, prin care salariile să crească substanțial, astfel încât meseria de dascăl să devină motivantă; respectarea Legii Educației Naționale, în sensul acordării, începând cu anul 2014, a minimum 6% din PIB pentru educație și a minimum 1% pentru cercetare”, a adăugat Simion Hancescu.

 

Prof. Simion HANCESCU, președinte FSLI