Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Declarații ale ministrului Educației, Remus Pricopie, referitor la manualele digitale, la Conferința de presă din 19 martie

Declarații ale ministrului Educației, Remus Pricopie, referitor la manualele digitale, la Conferința de presă din 19 martie

 

• Noile reguli sunt reguli foarte clare și foarte stricte: un manual, dacă are o greșeală – în rest, manualul poate să arate excepțional –, este refuzat. Or, dumneavoastră, presa, și părinți, profesori au semnalat zeci de greșeli în manualele actuale.

• Evident, dacă are o greșeală și este refuzat, poate să revină cu manualul respectiv, dar după ce îl corectează.

• Dacă sunt sesizate greșeli în manuale sau inexactități, manualul este retras imediat de către Ministerul Educației. Această regulă nu exista înainte și cred că sunt supărați anumiți oameni.

• Apoi manualul nu mai primește o aprobate nelimitată. Actualele manuale au fost aprobate fără termen, de aceea avem manuale de 12 ani, de 14 ani, în care noi în continuare ne învecinăm cu Iugoslavia și multe alte lucruri de acest gen.

• Pe noua metodologie, un manual poate să funcționeze în sistem maxim 4 ani, și după 4 ani, dacă se consideră că nu sunt lucruri fundamentale care s-au schimbat – deși mă îndoiesc, pentru că astăzi programele și cerințele ar trebui să se schimbe cu o viteză mult mai mare decât se întâmpla în anii anteriori –, după o nouă evaluare a manualului, se poate extinde pentru încă 2 ani.

• Eu rog să fim serioși atunci când abordăm problema manualelor.

• Anul trecut spuneau că nu cunosc programa și că programa nu a fost publică, a fost aprobată pe sub masă, lucru care, evident, nu era adevărat, pentru că a stat pe pagina de internet a Ministerului din iunie 2012.

• De data aceasta nu voi reveni asupra calendarului. Prin urmare, pot invoca orice. Atâta timp cât avem de atins un obiectiv, și anume să aducem pe masa elevilor manuale noi și la zi, nu cred că mai putem să ne jucăm.

• Am fost întrebat dacă vom achiziționa tablete, știți răspunsul, nu este nimic nou. Am spus „nu” anul trecut, spun „nu” și anul acesta, „nu”, deocamdată. Nu are rost să băgăm milioane de euro în tablete acum, când noi deocamdată nu am văzut manualele digitale.

• Însă ne vom asigura că în clasele I și clasele a II-a vom avea un calculator și un videoproiector, pentru că în această primă fază manualele digitale vor fi folosite în clasă. Aceasta va fi condiția. Sigur că ele pot fi folosite și acasă, dar în principal ele vor fi folosite în clasă.

• Nu mă interesează să avem o licitație din care să iasă câștigătoare trei proiecte și apoi să închidem licitația și să nu mai aibă posibilitatea altcineva să revină. Deocamdată am lansat primul call. Dar, în funcție de rezultate, nu este exclus să revenim cu un al doilea call, tot pentru clasele I și a II-a.

• Legat de drepturile de autor, am precizat foarte clar: cine nu dorește să semneze contract cu Ministerul Educației să nu depună un proiect de manuale.

• Contractul pentru manuale va arăta în felul următor: vor fi plătite toate manualele comandate de școli, ca și până acum, însă pentru a intra în această formulă, varianta electronică trebuie să fie liberă pe internet, iar de plătit se plătesc copiile hard, copiile pe hârtie. Asta înseamnă că prețul pe care fiecare editor îl propune trebuie să fie un preț care să includă producția, dar și vânzarea fiecărui exemplar. (Sursa: Hotnews)