Socialize

Facebook
Home » Actualitate » Evenimente » Declaraţie comună a miniştrilor Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Memoriei Victimelor Holocaustului

Declaraţie comună a miniştrilor Remus Pricopie şi Mihnea Costoiu, cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Memoriei Victimelor Holocaustului

HolocaustulZiua de 27 ianuarie marchează finalul unui capitol negru din istoria Europei. În această zi, cu 69 de ani în urmă, cel mai mare lagăr de concentrare nazist, Auschwitz-Birkenau, a fost eliberat, aceasta fiind prima secvenţă cunoscută de publicul larg din marele genocid al secolului trecut.

Comemorarea victimelor Holocaustului nu este un răspuns în faţa ororilor sistemului totalitar nazist, este o obligaţie pe care o avem faţă de generaţiile viitoare, care numai printr-o educaţie corectă istoric şi prin interiorizarea libertăţii şi egalităţii, ca valori indispensabile democraţiei, vor cunoaşte care sunt rezultatele ultime ale ignoranţei, intoleranţei şi lipsei de umanitate. Este de datoria noastră ca, prin educaţie şi prin studiul fenomenului Holocaustului în şcoli şi universităţi, să nu permitem ca acest capitol regretabil al istoriei să fie şters, ignorat sau negat. Este de datoria noastră să ne asigurăm că acţiunile îndreptate împotriva populaţiei evreieşti, rrome şi sinti şi a altor minorităţi, în al Doilea Război Mondial, nu se vor repeta niciodată, nicăieri în lume!

În spiritul zilei de astăzi trebuie să asigurăm o identitate puternică Europei, o identitate care se bazează pe toleranţă, respect şi unitate în diversitate!

Compasiunea noastră se îndreaptă către milioanele de victime ale Holocaustului! Sacrificiul acestor oameni şi amintirea lor trebuie să rămână în continuare un reper al existenţei noastre cotidiene!