Socialize

Facebook
Home » Editorial » Invitatul Tribunei » Cum nu vii, tu, Ţepeş Doamne…?

Cum nu vii, tu, Ţepeş Doamne…?

Conf. univ. dr. Răzvan BOBULESCU

Conf. univ. dr. Răzvan BOBULESCU

Oare ce ar scrie Mihai Eminescu, poetul-simbol al României, dacă ar trăi azi? Dar nenea Iancu? Avem o „faună“ politică, alegători sau aleşi, care sigur i‑ar inspira.

Dar, revenind la ziua de azi, constat cu tristeţe că există o fractură în societatea românească cum n‑am mai văzut din 1990. Nu cred că prin violenţă, de orice tip, prin minciuni şi „fake news“, debitate şi de stânga, şi de dreapta, se va rezolva ceva. Dacă vrem o societate democratică, o ţară aşa cum şi‑a dorit‑o şi Eminescu când a scris „Ce­‑ți doresc eu ţie, dulce Românie“, trebuie să mergem la vot, mai ales tinerii. Spun asta pentru că am văzut statistica ultimelor alegeri. Doar 29% din cei cu vârsta între 18 şi 24 de ani s‑au prezentat la vot şi doar 32% din cei cu vârsta între 25 şi 34 de ani. Prezenţa la vot a fost una din cele mai scăzute, doar 39,4% din electori s‑au prezentat la vot. Nu ştiu câţi din diaspora au participat, în procente, dar cred că foarte puţini, chiar dacă s‑a introdus şi votul prin corespondenţă.

Sunt ţări în care participarea la vot este obligatorie, de ce n‑am face şi noi aşa ceva?! Este o obligație civică, care nu trebuie neglijată. În plus, aş cere ca toţi cei care vor să fie aleşi, în Parlament sau Preşedinţie, să treacă un test de cultură generală, respectiv câte strofe din Eminescu cunosc, iar cele pe care le citez în continuare să fie obligatorii.

Ce‑ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor,
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Viaţă în vecie, glorii, bucurie,
Arme cu tărie, suflet românesc,
Vis de vitejie, fală şi mândrie,
Dulce Românie, asta ţi‑o doresc!

A bon entandeur, salut!

Răzvan C. BOBULESCU,
preşedintele de onoare Alma Mater