Socialize

Facebook
Home » Examene » Bacalaureat » Corupția din învățământ – semnal de alarmă pentru guvernanți

Corupția din învățământ – semnal de alarmă pentru guvernanți

Coruptia din invatamant

Corupția din învățământ – semnal de alarmă pentru guvernanți
Bacalaureat 2013 – mobilizare împotriva „toleranței 0 la fraudă”
Prima sesiune a examenului de bacalaureat s-a încheiat vineri cu proba scrisă la alegere, după o săptămână în care am avut parte de toate ingredientele necesare unui spectacol mediatic cu nimic mai prejos decât cele cu care ne-au obișnuit deja ultimii ani. Totuși de o premieră tot am avut parte: s-a întâmplat la Liceul Dimitrie Bolintineanu, din sectorul 5 al Capitalei, unde fosta, de acum, directoare, prof. Costica Vărzaru, cercetată pentru fraudă la bacalaureat, a fost arestată săptămâna trecută, preventiv, pentru 29 de zile, printr-o decizie luată de Tribunalul București. Momentul reținerii a fost anticipat de o desfășurare impresionantă de forțe, luni, la prima probă a bacalaureatului, cea de limba și literatura română, cu reprezentanți SRI și STS, poliție și jandarmerie.
A existat chiar un moment în care s-a crezut că examenul va fi repetat, dar în cele din urmă Ministerul Educației a ieșit la rampă și a anunțat că bacalaureatul va merge mai departe, demontând suspiciunea că subiectele la limba și literatura română ar fi fost aflate înainte de ora 9.00: „Niciuna dintre variantele de subiecte de la proba scrisă la Limba și literatura română – Bacalaureat iunie-iulie 2013 nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00”, a ținut să sublinieze ministrul Remus Pricopie și a precizat că cei vinovați de fraudare sau tentativă de fraudare trebuie să răspundă în fața legii.

În urma celei de-a doua probe scrise, încă un liceu din sectorul 5 al Capitalei este suspectat de fraudă. Aproximativ 40 de candidați care au susținut BAC-ul la Liceul Dimitrie Gusti ar fi plătit câte 600 de euro pentru a promova examenul maturității. Iar cea care a deconspirat frauda a fost chiar o elevă, supărată că a fost eliminată din examen pentru că avea o copiuță cu subiectele gata rezolvate pe bancă. Acum, părinții fetei își cer banii înapoi și vor să se facă dreptate, motivând cu sinceră indignare că „am muncit 11-12 ore pe zi ca să strâng banii ăștia, iar copilul meu este eliminat din examen!!!”
De fapt, cuvântul de ordine al actualei sesiuni a fost fraudarea cu orice preț. Nu peste tot. Dar în multe locuri. Dacă la începutul săptămânii trecute scandalul de la „Dimitrie Bolintineanu” părea un caz singular, către sfârșitul săptămânii alte și alte cazuri de tentativă de fraudă au ieșit la suprafață. Astfel, președintele unei comisii din Sibiu este cercetat pentru că ar fi primit, împreună cu un alt coleg, 2.200 de lei de la un elev, iar în Dâmbovița, un bărbat a fost reținut după ce a luat 800 de euro de la o tânără pe care a păcălit-o spunându-i că o va ajuta să ia examenul. „Sunt multe centre în țară unde iei Bac-ul cu bani”, comentează candidații pe rețelele de socializare, iar alții se laudă că au copiat.
Pe internet, mesajele curg fluviu și oricine le poate citi. Noi am spicuit doar câteva dintre ele: „Doar nu credeți că sunt cazuri izolate. Este la fel ÎN TOAT| }ARA!! Cei care cercetează astfel de fapte să încerce cumva să se infiltreze în fiecare centru de examen”; „Să vedeți în Maramureș ce se întâmplă! Vizitați Vișeul de Sus și Borșa, să vedeți ce vă vor spune elevii”; „Sunt dezamăgit că mulți îmi ziceau în timpul Bac-ului de la română să le las ciornele mele, iar supraveghetorii nu au avut nicio reacție”.
În sfârșit, un cunoscut post de televiziune a deplasat o echipă de filmare în câteva licee (tehnologice și grupuri școlare) din Capitală, filmând cu camera ascunsă în curtea instituțiilor de învățământ cu pricina. Fără să știe că sunt filmați, unii dintre tinerii participanți la examenul de bacalaureat se lăudau ca au copiat și la matematică, și la română… cu bunăvoința profesorilor. „Am putut să copiem. L-am avut pe unul din spatele meu care avea cască. Profesorii erau acolo, dar ne-au spus: «Vă lăsăm să copiați, dar să nu întoarceți capul, ca să nu bată la ochi pe camere».” O situație similară au descoperit jurnaliștii amintiți și la un alt liceu din Capitală, un grup școlar de această dată. Și aici tinerii aspiranți la statutul de bacalaureat erau foarte fericiți că profesorii care i-au supravegheat ar fi închis ochii și i-ar fi lăsat să colaboreze între ei. „Am avut niște supraveghetori foarte OK, care ne-au lăsat așa. La limba și literatura română era o gălăgie în clasă de nu-ți puteai imagina”, spune acesta.
La fel s-ar fi întâmplat și la matematică, povestesc tinerii, care susțin că există licee unde banii pot cumpăra nota de trecere. Așadar, după principiul „Murim, luptăm, noi Bac-ul fraudăm!”, cu riscul de a fi depistați și eliminați din examen, absolvenții de liceu s-au mobilizat pentru a demola mitul toleranței 0 la fraudare.
„Un dascăl adevărat nu trebuie să se preteze la astfel de gesturi”
„Instalarea camerelor de supraveghere este un semnal clar transmis celor care au astfel de tendințe”
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și-a exprimat și ea indignarea față de ceea ce s-a întâmplat la proba scrisă de limba și literatura română a examenului de bacalaureat la centrul de examen de la Liceul Dimitrie Bolintineanu.
„Este regretabil că există dascăli care se pretează la astfel de fapte reprobabile, iar în situația în care organele abilitate care cercetează acest caz vor demonstra presupusa fraudă, împotriva persoanelor implicate trebuie luate cele mai dure măsuri”, a precizat președintele FSLI, Simion Hancescu. „Este un adevăr că salariile din învățământ sunt de mizerie, că sumele pe care le primesc cei implicați în comisiile de la examenele naționale sunt umilitoare, dar un dascăl adevărat, așa cum sunt cei mai mulți oameni din sistem, nu trebuie să se preteze la astfel de gesturi”, a conchis liderul FSLI.
Și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret a luat o poziție dură față de încercările de fraudare a examenului de bacalaureat de anul acesta: „Instalarea camerelor de supraveghere este un semnal clar transmis celor care au astfel de tendințe. Unii dintre ei nu au înțeles acest lucru (…), iar acum vor suporta consecințele. Acum vor fi afectați toți din cauza unora care nu-și merită statutul de cadre didactice. Este o pată pe imaginea învățământului preuniversitar și universitar din România. Câtă vreme societatea civilă va înțelege că aceia care practică astfel de lucruri sunt un număr restrâns, vom merge pe o cale bună. Dar, dacă se va încerca o generalizare, nu este în regulă. Fiecare caz trebuie sancționat ca atare, cei care au greșit să fie îndepărtați din învățământ și să se înceapă o curățare a sistemului preuniversitar. Este spre binele majorității colegilor noștri, al dascălilor de carieră”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret.
Un bacalaureat care scoate la iveală cu cruzime subfinanțarea sistemului și statutul umilitor al cadrelor didactice
Am asistat, așadar, la una dintre cele mai murdare sesiuni de bacalaureat din ultimii ani. Spuneam în anii trecuți că, dacă atât de blamatul „principiu al toleranței 0 la fraudare” va dispărea, atunci am asistat la un carnagiu inutil, dacă el va continua însă și în anii viitori să fie respectat, atunci putem vorbi despre semnele unei reale reforme educaționale. După prima sesiune de bacalaureat de anul acesta se pare însă că a fost un carnagiu inutil.
Cauzele acestui comportament deviant, simptomatic pentru societatea românească, sunt și ele multe. Vorbim despre un sistem de învățământ care nu poate asigura o educație normală beneficiarilor săi principali, elevii, despre apetitul din ce în ce mai scăzut al tinerei generații pentru studiu, despre un sistem subfinanțat și neatractiv care acceptă oameni fără niciun fel de chemare, despre salariile umilitoare ale dascălilor (cele mai mici din Europa, conform unui studiu realizat de FSLI și dat publicității săptămâna trecută). Interesant că în tot acest vacarm de voci indignate, de foarte puține ori s-au formulat acuzații la adresa acelor părinți dătători de mită. Oamenii aceștia pun serios umărul la perpetuarea cu succes a unui model care în momentul de față ne-a adus în pragul dezastrului: omul lipsit de educație, șmecher, care fură, minte și corupe.
Cu puțin înainte de închiderea ediției, la Liceul Bolintineanu au izbucnit violențele. Părinții s-au luat la bătaie cu polițiștii care veniseră inițial să ridice 100 de elevi pentru a-i duce la audieri, aceștia fiind suspectați de fraudarea examenului. ~n cele din urmă, se pare că și părinții au fost ridicați. Scandalul corupției de la bacalaureat nu se oprește aici, evoluția sa fiind imprevizibilă.

Marcela GHEORGHIU