Concurs interjudețean medalion literar „MIHAIL SADOVEANU“

„Profesorul Culiță Ioan Ușurelu promovează ca orașul Panciu să rămână pe mai departe un important oraș al culturii vrâncene“
Cu o experiență deosebită în organizarea activităților extrașcolare, prin proiectele educaționale realizate în anii anteriori, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu (prof. Popa Gheorghiță-Doru, prof. Pricop Dorina, prof. Ion Nușa), Școala Gimnazială nr. 9 V. Alecsandri Vaslui (prof. drd Ana-Maria Vlad, prof. Barzu Dănuț), Școala Gimnazială nr. 1 Nicolae Iorga, Focșani (prof. Trifan Andreea, prof. Dumitrașcu Viorica), Școala Gimnazială Spulber (prof. Cofrea Florina, prof. Palade Costică) și Școala Gimnazială Simion Mehe­dinți Soveja (prof. Batca Dănuța) au realizat sâmbătă, 21 aprilie 2018, un interesant Proiect Educațional Medalion Literar „Mihail Sadoveanu“, ediția I 2018 la Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu.
Motivația derulării acestui proiect este în primul rând respectul față de scriitorul Mihail Sadoveanu, de la a cărui naștere se împlinesc 138 de ani, dar și cultivarea în rândul elevilor a interesului pentru lectură. În prima parte a medalionului, cei cinci scriitori invitați, Culiță Ioan Ușurelu, prof. Neagu Ștefan, prof. Zenovia Ușurelu, ziarist Radu Borcea, Ștefan Jurja au prezentat în fața elevilor, părinților și a profesorilor aspecte din viața și activitatea literară a marelui prozator, care reprezintă un model atât pentru cititori, cât și pentru ceilalți scriitori români.
Programul medalionului a continuat cu prezentarea Power Point (10 slide-uri) din viața și activitatea literară a prozatorului. A urmat evaluarea cunoștințelor elevilor participanți despre prozatorul mai sus-menționat prin două probe: Proba de evaluare sumativă, Proba de recitări, monologuri, scenete „Cel mai bun recitator“, unde juriul format din aceiași scriitori a apreciat efortul pe care l-au făcut toți elevii care au susținut monologuri și scenete.
Câștigătorii concursului la secțiunea de literatură au fost:
Proba de evaluare sumativă:
Chiriac Ana-Maria, locul I, clasa a V-a, Școala Gimnazială, Spulber  (prof. Coforea Florina);
Pruteanu Denisa, locul I, Școala Gimnazială, Spulber (prof. Palade Costică);
Ghenuche Rareș, locul I, clasa a II-a, Școala Gimnazială, Soveja (prof. Batca Dănuța);
Țârlea Irina, locul I, clasa a III-a, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, Panciu (prof. Pricop Dorina);
Babanu Amalia, locul I, clasa a IV-a, Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, Panciu (prof. Ion Nușa);
Mitache Raluca, locul I, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 9, Vaslui (prof. drd Vlad Ana-Maria).
Proba de monologuri, scenete „Cel mai bun
recitator“:
Elevii Potorac David, Vlose Vlad, Roșu Smărăndița și Mitache Raluca au ocupat locul I la interpretarea scenetei „Iapa lui Vodă“ de Mihail Sadoveanu, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială nr. 9 Vaslui (prof. drd Vlad Ana-Maria).
Elevii Roșu Smărăndița și Mitache Raluca, clasa a VIII-a au ocupat locul I în interpretarea monologului „Un om năcăjit“ de Mihail Sadoveanu, Școala Gimnazială nr. 9 Vaslui (prof. drd Vlad Ana-Maria).
Secțiunea de muzică: Grupuri și coruri școlare
La această probă s-au evidențiat următoarele grupuri corale:
Grupul Coral „Diatonic“ al Școlii Gimnaziale nr. 1 Focșani (prof. Trifan Andreea Mirabela);
Grupul Coral „Izvorașul “ al Școlii Gimnaziale nr. 9 Vaslui (prof. Bârzu Dănuț);
Grup Coral „Mugurași de brad“ al Școlii Gimnaziale Soveja (prof. Bâtcă Dănuța);
Grup Coral „Mlădițe pancene“ al Liceului Tehnologic Al. I. Cuza Panciu (Bălăuță Emanuela, Cosmin Gaurii, Stănescu Ionuț, îndrumați de prof. Popa Gheorghiță-Doru).
Programul Medalionului a continuat cu lansări de cărți ale scriitorilor invitați.
Scriitorul Culiță Ioan Ușurelu și-a lansat cartea „Jurnalul unui singuratic“, editura Salonul Literar 2013, unde autorul surprinde prin sprinteneala stilistică a narațiunii, care se vrea una realistă, vijelioasă, cu accente chiar cinice. Un invitat special a fost și domnul colonel Ionel Marin (secretar general al Organizației Frontiera Gălățeană) care a sensibilizat publicul din sală prin cele două piese corale „Cântă cucu-n Bucovina“ și „Treceți batalione române Carpații“, fiind totodată pe mai departe un promotor al activităților culturale pancene, fapt ce va dezvolta sentimentul patriotic și interesul elevilor pentru istoria neamului românesc.
A urmat apoi lansarea cărții „Colectivizarea sufletelor sau Memoria pământului confiscat“ unde autorul, ziaristul și prozatorul Radu Borcea a urmărit să transmită tuturor elevilor din sală și generațiilor care vor veni „să nu uite niciodată lecțiile istoriei“.
A treia lansare de carte este „De vorbă… în scris“, editura Terra Focșani 2003, unde scriitoarea prof. Zenovia Ușurelu arată că această carte își are izvorul într-o îndelungată activitate la catedră, experiență care a ajutat-o să constate necesitatea unor texte gramaticale pentru învățarea corectă a limbii române.
A patra lansare de carte este „REGĂSIRE și REUNIRE“ (Basarabia – de la independență la reunirea cu România), editura InfoRapArt Galați 2018, unde scriitorul din Republica Moldova Ștefan Jurja încearcă să prezinte secvențe din viața și activitatea sa după anul 2010 când și-a luat în spate toiagul de combatant în războiul nistrean din 1991-1992 pentru independența și integritatea Republicii Moldova și, lăsat la vatră înainte de vreme, a trecut apoi Prutul în ȚARA-MAMĂ ROMÂNIA pentru a-și reface forțele și a continua lupta pe mai departe pentru REUNIRE. Comemorarea celor 138 de ani de la nașterea scriitorului a fost făcută a doua zi la Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din Panciu (Ștefan Aga) prin oficierea unui parastas și „transmițându-le tuturor celor prezenți că acest Medalion literar Mihail Sadoveanu îi determină pe elevi să participe cu regularitate la astfel de concursuri având ca scop nu numai creația literară, dar și cunoașterea în profunzime a vieții literare a scriitorului Mihail Sadoveanu.
Eforturile elevilor premiați au fost răsplătite cu diplome, plachete, pliante, cărți școlare, dulciuri cu sprijinul unor importanți sponsori.
La reușita acestui Medalion literar au contribuit: Primăria Orașului Panciu (primar Nica Iulian), ISJ Vrancea (insp. șc. gen. Ailincuței Lauriana), Fundația Culturală Miorița Odobești (dir. prof. Culiță Ioan Ușurelu), Liceul Tehnologic Al. I. Cuza Panciu, Casa de Cultură Mihai Eminescu Panciu și A.S. Culturală Mihail Sadoveanu Panciu (dir. prof. Popa Gheorghiță-Doru).
Prof. Gheorghiță-Doru Popa,
Liceul Tehnologic Al. I. Cuza, Panciu