Socialize

Facebook
Home » Comunitate » Viata scolii » Centenar de poveste la Umbrărești

Centenar de poveste la Umbrărești

Școala  Gimnazială Sf. Stelian, Umbrărești-Deal, a sărbătorit printr-o manifestare deosebită Centenarul Marii Uniri, dar și pe patronul spiritual al școlii. Slujba a avut loc  la Biserica „Nașterea Maicii Domnului“, din Umbrărești-Deal, dedicată patronului spiritual al întregii țări, Sf. Andrei. Cei prezenți au luat parte la parastasul pentru pomenirea eroilor comunei și ai patriei care s-au jertfit, în anii 1917 și 1918, pentru apărarea pământului strămoșesc și pentru reîntregirea neamului, dar și pentru pomenirea profesorilor care și-au închinat viața activității didactice.

Printre invitați s-a numărat și o delegație din satul Roșu, Raionul Cahul, Republica Moldova, formată din primarul Nicolae Savilencu, directoarea Gimnaziului Al I. Cuza, profesori, consilieri locali, elevi. Nicolae Savilencu, primarul din Roșu, a oferit diplome de excelență primarului Paraschiv Stoica, preotului Ionuț Cășuneanu, fraților preoți Rusu și profesoarei Monica Babeș, directoarea Școlii Gimnaziale Sf. Stelian pentru evidențierea în cadrul acțiunilor de apropiere și de unire între frați.

De asemenea, s-a lansat volumul proaspăt ieșit de sub tipar „Copiii Sfântului Stelian glăsuiesc“, ce însumează versurile inocente și patriotice ale elevilor îndrumați de profesoarele Nicoleta Aramă și Monica Babeș.

Corul „Armonia îngerilor“ de la aceeași unitate de învățământ, condus de învățătoarea Gina Trifan, a oferit un bogat spectacol de cântece și poezii patriotice dedicate patriei și poporului, Marii Uniri, Basarabiei și lui Ștefan cel Mare, patronul spiritual al Umbrăreștilor.

Participanții la activitate, printre care primarii Paraschiv Stoica – Umbrărești, Galați, și Nicolae Sevilencu – Roșu, Republica Moldova, dar și autorul bustului, sculptorul Dan Mateescu, din Tecuci, au participat la rugăciunile de sfințire a lucrării de artă menite să evidențieze vechimea așezării și să exprime respectul pe care-l poartă localnicii adevăratului lor întemeietor intrat deja în legendă. Serviciul religioas a fost săvârșit de preoții Toderiță Rusu, Nicolae Ciobanu și Ionuț Cășuneanu.

De asemenea, în cadrul activității cultural-artistice desfășurate în incinta Școlii Gimnaziale Sf. Stelian, elevul Brăilescu Petru a punctat câteva dintre aspectele care au format contextul istoric al realizării Marii Uniri de la 1918.

În continuare, au fost lansate mai multe cărți: „Bucură-te pământ românesc“, de Ionel Rusu, prezentată de profesoara Ana Barbu, directoare la Școala Gimnazială Nr. 17 Galați, și preot Adrian Portase, președintele cenaclului  Episcopiei Dunării de Jos; părintele Toderiță Rusu  a prezentat cartea preotului Nicolae Ciobanu din Umbrărești „Arhimandritul Epifanie Bulancea – părintele catapeteasmă“, iar profesorul Cătălin Crimu de la Școala Gimnazială nr. 189 din București a recenzat cartea preotului T. Rusu „Familia creștină în lumina învățăturii sfinților părinți“.

Cu această ocazie, primarul Nicolae Savilencu și profesoara Viorica Mladinov, directoarea Gimnaziului Al. I. Cuza, din Roșu, au oferit prețioase daruri gazdelor, între care și un portret transpus pe pânză al marelui voievod, cel care vreme de 47 de ani a apărat cu sfințenie Țara Moldovei.

Oaspeților li s-a oferit posibilitatea să viziteze și o inspirată expoziție de păpuși îmbrăcate în costume românești realizată de doamna învățătoare Lucica Popa.

Apoi invitații  au urmărit un interesant film documentar „Umbrărești – brațe părintești“, realizat cu pasiune de tinerii cineaști Marius Mihordescu și Gordana Mihailov, de la UNTF București, iar domnul profesor Ștefan Andronache a prezentat audienței un videoclip inspirat de viața și faptele marelui Ștefan cel Mare al Moldovei.

Gazdele au oferit invitaților un program de muzică populară în cadrul căruia au evoluat cântăreții: Aurică Totolici,  solist la  Centrul Cultural „Dunărea de Jos“, eleva Alexandra Zaharia, din Umbrărești,  și solistul Dumitru Stroie, din Jina Sibiului, acesta intepretând cu patos cântecele patriotice de sorginte transilvăneană.  Publicul a fost încântat de momentele artistice de excepție.

Activitatea s-a dorit o omagiere a înaintașilor și a faptelor lor mărețe prin evidențierea valorilor artistice și creative locale, dar și o continuare a parteneriatului dintre cele două unități școlare și administrative din România și Republica Moldova.

Oaspeții din provinciile istorice românești Basarabia și Transilvania, reîntregite la 1 Decembrie 1918, au afirmat că vor reveni la Umbrărești pentru a mai trăi astfel de clipe de sărbătoare sufletească, de autentică simțire ortodoxă și românească.

Profesor Monica BABEȘ,
directoarea Școlii Gimnaziale Sf. Stelian