Socialize

Facebook
Home » Institutii » Casa Corpului Didactic » CCD Bacău a organizat prima ediție a Școlii de Vară „Statul de drept și buna guvernare“

CCD Bacău a organizat prima ediție a Școlii de Vară „Statul de drept și buna guvernare“

În perioada 1-7 iulie 2018, Centrul „American Corner“, din cadrul Casei Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru“, Bacău, a organizat prima ediție a Școlii de Vară „Statul de drept și buna guvernare“. Aceasta s-a desfășurat la Pensiunea „Balta Albastră“, din comuna băcăuană Letea Veche, și a beneficiat de finanțare din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

La această primă ediție a proiectului au participat 16 liceeni de la patru colegii din municipiul Bacău (Colegiul Național Vasile Alecsandri, Colegiul Național Ferdinand I, Colegiul Național Catolic Sf. Iosif, Colegiul Grigore Antipa), majoritatea elevilor provenind din mediul rural. Aceștia au beneficiat, timp de șapte zile, de cazare, masă și training specializat, susținut de specialiști în tematica dezbătută.

Programul școlii de vară a inclus ateliere, realizare de filme și afișe tematice, jocuri de rol, activități de team building, seri de film tematic și plimbări în natură.

În cadrul atelierelor, elevii au învățat ce sunt și cum funcționează instituțiile publice, care sunt mecanismele instituționale în combaterea corupției, ce înseamnă statul de drept și buna guvernare. O altă tematică importantă a școlii de vară a fost cetățenia activă și drepturile omului, voluntariatul și importanța implicării în viața comunității, societatea civilă și rolul ei într-o democrație. De asemenea, în cadrul atelierelor de educație media, liceenii au învățat care sunt mecanismele construirii mesajelor din mass-media, cum să verifice corectitudinea informațiilor apărute în presa tradițională, în presa on-line sau în social media și care sunt efectele fenomenului „fake news“ („știri false“) asupra vieților noastre.

Pe data de 4 iulie, participanții la Școala de Vară au sărbătorit împreună Ziua Independenței Statelor Unite ale Americii cu un atelier despre istoria SUA și cu workshop de dans, pe parcursul căruia Florin Ștefănescu (instructor Adamas Bacău) i-a inițiat în tehnicile dansului country american. La acestea s-au adăugat jocuri tematice și un meniu specific american, din care nu au lipsit hamburgerii, Coca-Cola și tortul aniversar.

În cadrul unor ateliere susținute de Oana Jianu, coordonator American Corner Bacău, care au inclus în egală măsură sesiuni teoretice și jocuri tematice, elevii s-au familiarizat, de asemenea, cu geografia SUA și cu aspecte din cultura americană.

Din echipa de traineri au făcut parte: prof. Lucica Ciupercă, coordonator al Centrului Regional de Resurse pentru Educație Civică Bacău; comisar Marian Tamaș, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Bacău; prof. Monica Andrei, coordonator al Centrului European de  Educație și Training Bacău, și prof. Laura Huiban, coordonator al Cercului de Jurnalism din cadrul Palatului Copiilor Bacău.

La finalul Școlii de Vară, prof. dr. Gabriel Leahu, directorul Casei Corpului Didactic „Grigore Tăbăcaru“, Bacău, le-a înmânat elevilor diplome care atestă participarea lor la cursurile Școlii de Vară „Statul de drept și buna guvernare“, urmând ca, la începutul anului școlar 2018-2019, absolvenții Școlii de Vară să primească diplome și din partea Ambasadei SUA la București.

Elevii participanți și-au manifestat, la final, dorința de a se implica în viitoarea ediție a proiectului, ca beneficiari direcți ai programului sau ca voluntari, apreciind în mod deosebit atât cunoștințele acumulate pe durata Școlii de Vară, cât și colaborarea cu toți cei prezenți – elevi și traineri, comunicarea interpersonală și relațiile de prietenie care s-au legat pe durata taberei.

„M-am simțit foarte bine în timpul acestei școli de vară, am învățat niște lucruri de care nu știam și sper să se mai organizeze asemenea tabere. Vă mulțumim!“, Alexandra Butură, clasa a X-a, Colegiul Grigore Antipa, Bacău.

„Am învățat multe lucruri noi, în timp ce m-am distrat, m-am relaxat și am legat prietenii, care vor exista după această școală de vară“, Andrei Melnic, clasa a X-a, Colegiul Național Ferdinand I, Bacău.

„Școala de vară a fost o experiență nouă pentru mine, m-a ajutat să mă descopăr pe mine și să-mi fac prieteni noi. Cu ajutorul acestei școli de vară, am conștientizat ce este cu adevărat corupția și cum să o combat“, Cristian Țicloș, clasa a X-a, Colegiul Național Catolic Sf. Iosif, Bacău.

„A fost inovator. A fost ceva ce nu voi putea uita și pentru care mulțumesc enorm oricui este responsabil pentru participarea mea la această școală de vară. Recomand oricărui elev această experiență, deoarece îți schimbă viziunea față de tine, de lume, de mass-media. Te schimbă. A fost perfect! Mulțumesc!“, Sorina-Ionela Lungu, clasa a X-a, Colegiul Național Vasile Alecsandri, Bacău.

Prof. Gabriel LEAHU