Socialize

Facebook
Home » Calitate si performanta » Scoala performantei » Asociația ProMaiorescu și Colegiul Național Ion Maiorescu, Giurgiu, la an aniversar

Asociația ProMaiorescu și Colegiul Național Ion Maiorescu, Giurgiu, la an aniversar

4 noiembrie 1869 – 4 noiembrie 2019, 150 de ani de învățământ de calitate

Colegiul Național Ion Maiorescu, Giurgiu, sărbătorește 150 de ani, 150 de ani de muncă, de împliniri, 150 de ani în care pe băncile școlii, sau la catedră, au învățat mii de elevi, sute de generații, sau au predat sute de profesori.

Unii dintre ei s-au remarcat depășind nivelul local și național, cum ar fi Tudor Vianu, Miron Nicolescu, Nicolae Cartojan, Marin Voiculescu, George Georgescu, Ion Barbu, Traian Lalescu, Marin Drăcea, Nicolae Dărăscu etc.

Colegiul Național Ion Maiorescu, Giurgiu, în cei 150 de ani de existență, s-a impus, prin profesionalismul, seriozitatea și devotamentul profesorilor săi, în elita învățământului la nivel local și național.

Înființat prin Hotărârea Consiliului comunal din 22 iunie 1868, lăcașul de cultură, ce avea să devină „Ion Maiorescu“, a trecut prin perioade dificile atât în perioada războiului, cât și pe timp de pace.

În perioada războiului 1916-1918, gimnaziul nu a funcționat, reluându-și cursurile în anul școlar 1919-1920.

A trecut prin diverse forme de organizare, gimnaziu, liceu și apoi din 1996 s-a transformat în colegiu național.

În anul 2007, vechiul local al școlii a intrat într-un program de consolidare și reparații capitale.

Datorită unei politici financiare precare, fondurile au fost sistate și, timp de câțiva ani, întreaga activitate s-a desfășurat în condiții improprii, în clădirea dezafectată a vechiului internat.

Din necesitatea de a contribui la revenirea la normalitate și desfășurarea activităților în condiții optime, s-a înființat în 2011 Asociația ProMaiorescu, asociație nonguvernamentală, cu personalitate juridică, nonprofit și apolitică.

Primul scop al Asociației a fost contribuția la continuarea lucrărilor de consolidare, reușind să strângă fonduri necesare pentru finalizarea unei aripi a clădirii.

Asociația a avut meritul de a coagula spiritul maiorescian în momente dificile, atrăgând prin demersurile întreprinse foști absolvenți, părinți, profesori, care prin contribuția lor au reușit să strângă fondurile necesare pentru continuarea lucrărilor.

Se cuvine să enumerăm aici doar câțiva dintre cei care au fost de la început alături de asociație, Nicolae Florian, Barbu Ion, Dobrea Gheorghe, Manda Horia, Baiarac Ion, Burcescu Mugur, Dincă Ion, Csender George, Manda Dumitru, Cornea Petre-Mihai și mulți alții, cărora le mulțumim și îi respectăm.

Elevii și profesorii școlii au contribuit prin expoziții cu vânzare, spectacole de caritate, colectând fonduri importante pentru asociație.

În 2012, la inițiativa și demersurile Primăriei Giurgiu, s-au terminat lucrările de consolidare în tot localul școlii, astfel încât colegiul și-a putut relua activitatea în condiții optime.

Pentru că scopul inițial a fost realizat, asociația și-a propus să contribuie în continuare la premierea elevilor participanți la olimpiade și concursuri școlare, să sprijine organizarea la nivelul școlii a unor concursuri și sesiuni de comunicare, să sprijine deplasări ale corului colegiului și a altor grupuri la diverse competiții, să contribuie la dotarea școlii cu material didactic, aparatură de laborator, aparatură audiovideo și IT.

Anul 2019 reprezintă un moment important în istoria școlii și al Asociației, se împlinesc 150 de ani de existență, 150 de ani de activitate intensă, cu rezultate deosebite, care au situat Colegiul Național Ion Maiorescu, Giurgiu, în elita învățământului românesc.

În acest an, Asociația ProMaiorescu și-a concentrat întreaga atenție pe realizarea proiectului „Maiorescu 150“, care presupune multiple activități, desfășurate pe perioada întregului an 2019, culminând cu „Săptămâna Maiorescu“, în noiembrie 2019.

Vor fi omagiați, printre alții, prof. Nicolae Droc-Barcian, directorul primului gimnaziu giurgiuvean și prof. Savin Popescu, directorul primului liceu giurgiuvean.

În acest sens au fost realizate parteneriate de colaborare cu Primăria Giurgiu, Muzeul de Istorie „Teoharie Antonescu“, Biblioteca Județeană „I. A. Basarabescu“, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul cultural „Ion Vinea“, Teatrul „Tudor Vianu“, alte instituții giurgiuvene și, nu în ultimul rând, cu Asociația Colegiilor Centenare (colegiul este membru fondator), care a fost întotdeauna alături de noi prin președintele asociației, profesorul Cazacu George.

Vă așteptăm alături de noi pentru că „Tradiția merge mai departe“.

Prof. Petre-Mihai CORNEA,
Asociația ProMaiorescu