Acasă, la Siliștea Gumești . Marin Preda, în lumea Moromeților săi

Silistea GumestiÎn memoria unuia dintre cei mai mari prozatori români, Marin Preda, la începutul lunii lui Gustar, pe 3 august, anul acesta, la Centrul Memorial ce-i poartă numele din localitatea teleormăneană Siliștea Gumești, de pe întinsa și mănoasa Câmpie Găvanu-Burdea, a avut loc, ca în fiecare an din 2002 încoace, Concursul național de literatură, sugestiv intitulat „Pe urmele Moromeților”, aflat acum la cea de-a XII-a ediție.
Organizat de Inspectoratul Școlar Județean Teleorman, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Siliștea Gumești, concursul de literatură, devenit deja tradiție, își propune cunoașterea mai îndeaproape a operei scriitorului Marin Preda și omagierea lui, a „celui mai iubit dintre pământeni”, în satul său natal din Siliștea Gumești, cu ocazia zilei de naștere (5 august 1922), în numeroasa familie a truditorului țăran Tudor Călărașu. Și să reținem că, dacă „timpul ar mai fi avut răbdare” cu el, în aceste zile „marele singuratic” ar fi împlinit 91 de ani.
Așteptat cu viu interes și multă nerăbdare de către elevii claselor gimnaziale, cei cu drept de participare, potrivit regulamen­tului, recentul concurs școlar, o veritabilă confruntare cu public, s-a bazat, ca de obicei, pe întrebări și răspunsuri cu referiri concrete la cele două romane reprezentative ale „mon cherului” literaturii române, recomandate ca bibliografie obligatorie, și anume: „Moromeții” (ambele volume) și „Viața ca o pradă”.
La ediția din acest an, pentru premiile puse în joc, s-au adunat 45 de elevi de la șapte școli teleormănene, toți cu pasiune pentru literatură și cei care nu vor să-l uite pe genialul romancier. Din alte județe nu s-a prezentat decât Școala Gimnazială Tureac (Tiha Bârgăului), din Bistrița-Năsăud.
Reamintim faptul că sponsorul principal al amplei manifestări culturale este aceeași doamnă, de ani de zile, ec. Adriana Sgarbură, director al firmei Alfa Contexpert – București, o generoasă fiică a satului și mare admiratoare a fostului ei consătean Marin Preda, care din inițiativa și propriile sale puteri face ceva să ne readucem aminte de „salcâmul nostru genial din sud”, rămas nemuritor prin scrierile lăsate moștenire, ca și de „Moromeții” care i-au deschis marele drum în literatură.
Comisia de jurizare, desemnată de ISJ Teleorman, alcătuită numai din cadre didactice cu prestigiu în domeniul lor de activitate, a fost coordonată, în calitate de președinte, de doamna prof. Alexandra Mocanu, inspector școlar de specialitate (limba și literatura română), o neobosită animatoare în astfel de acțiuni cultural-educative.
Timp de câteva ore, într-o sală special amenajată, cu un public numeros, după mai multe runde de întrebări și răspunsuri, membrii juriului au avut o misiune dificilă de a-i selecta pe cei mai buni competitori din cei buni, care știu să se aplece asupra cărții.
Astfel, după o încinsă „bătălie”, nu lipsită de emoții, pentru strădania lor, pe primele trei locuri s-au clasat, în ordine, elevii Miruna Nicoleta Stoian (clasa a VII-a, Școala Zambreasca), Victor Bud și Ionuț Barbu (clasa a VIII-a, Școala Ciolănești-Deal).
Trei mențiuni au fost acordate elevilor Adrian Ilie Popa (clasa a VII-a, Școala Siliștea Gumești), Maria Mircea și Ligia Dovleac (clasa a VI-a, Școala Mihai Eminescu, din Roșiorii de Vede).
Câștigătorii locurilor fruntașe, în mod diferențiat, au primit câte un DVD Player, premii consistente în bani, diplome și cărți semnate de Marin Preda, iar ceilalți concurenți au primit diplome de participare și cărți, toate acestea fiind oferite și înmânate de sponsorul evenimentului, Adriana Sgarbură, alături de soțul domniei sale, Florin Sgarbură.
În final, elevii școlii-gazdă din Siliștea Gumești, îndrumați cu atenție de doamna înv. Ioana Ovreiu, vin în completarea concursului cu un frumos program artistic: „Mon cher, mi-e dor de dumneata!”, care a cuprins poezii și cântece adecvate momentului festiv, interpretări scenice ale unor fragmente extrase din opera scriitorului lor, pe care le fac cu mult talent și dăruire, fapt pentru care sunt răsplătiți cu îndelungi aplauze de către spectatori.
Pentru că numele ilustrului scriitor s-a rostit aici cam des, tot timpul cu toții am avut senzația că Preda este pe undeva pe aproape, că ne urmărește ușor intrigat, întrebându-se: „Ce-or fi vrând ăștia, mon cher?” Așadar, la zi aniversară, putem spune că Marin Preda există, că el trăiește în sufletele noastre.
Fiind o reușită întâlnire omagială, se cuvin felicitări pentru inițiatori, organizatori și finanțatori și, firește, pentru elevi și dascălii-antrenori ai acestora care, iată, în miez de vară și de vacanță, i-au îndrumat și însoțit în această palpitantă și autentică competiție, cu scop vădit de întoarcere a noii generații de elevi la știința de carte, la carte, o adevărată fereastră spre lumină și, după cum spunea Marin Preda, „un prieten cu care poți sta de vorbă oricând”.
 
Prof. Marinela ARMEANCA, Școala Gimnazială Tătărăștii de Sus, Jud. Teleorman